Štakor i Mačka

štakor samurajČuo sam priče o izvanrednom borcu iz Japana, samuraju, jako poznatome mačevaocu:
Jedne noći kada je došao jako umoran nakon što je proveo cijeli dan boreći se u poljima, namjeravao je samo se baciti u krevet, kada je ugledao štakora. Štakor je zvjerski zurio u njega. Samuraj ga je pokušao ubiti pomoću mača. Bio je jedan od najboljih mačevaoca, ali nekako ga je uspio promašiti. Lupio je mnogo puta, slomio mač i nije ga mogao ubiti. Uplašio se: “Štakor je podosta tajanstven. Ovo nije običan štakor!”

Počeo se znojiti – nikada se nije znojio. Cijeli je život bio borac i sada ga je običan štakor porazio. Istrčao je van, pitajući ženu što da radi. Žena je rekla: ”Ti si budala! Ne moraš ti ubijati štakora. Jesi li ikada čuo kako itko ubija štakora mačem?  Samo uneseš našu mačku unutra.” Mačka je bila unešena. To nije bila obična mačka, to je bila mačka velikog borca. Bila je istrenirana za mnoge stvari; bila je jedna od najpoznatijih mački koje su u lovu na štakore. Ušla je sa potpunim znanjem te umjetnosti, sa svom njenom  vještinom.

Pokušala je, ali štakor je bio ozbiljno izvanredan. Skočio joj je ravno u oči te je mačka pobjegla van.  Nikada nije vidjela takvog štakora – napada mačku?!  Drhtala je kao i borac. Borac je rekao: ”Ovo je previše!” Tada su pozvali kraljevu mačku. Bila je to majstorska mačka, poznata diljem zemlje; pa naravno, ipak je bila kraljeva mačka. Kraljeva mačka je došla no također je bila poražena. Ušla je unutra, trudila se, koristila sve svoje vještine, ali štakor je jednostavno bio previše.

Onda je kraljeva mačka predložila mačku koja uopće nije bila poznata. ”Probali ste sa poznatim mačkama, sada probajte sa običnom…jednostavno običnom, najobičnijom.”

Borac kaže: ”Ali što može najobičnija mačka napraviti?”

Kraljeva mačka odgovori: ”Samo probaj. Znam tu mačku. Ona je toliko obična da ne zna ništa. Po cijeli dan samo spava. Ali ima jedna stvar vezana za nju, druge mačke znaju, jako je tajanstvena, misteriozna. Misteriozna stvar je ta što ne zna ništa o štakorima, lovu na njih, toj umjetnosti, tehnici, metodici, toj filozofiji – ne zna baš ništa; nikada nije bila ni u jednoj školi, fakultetu ili sveučilištu. Ona je samo obična, jednostavna mačka, ali štakori se nje tako boje! Gdje god spava, nijedan štakor nikada ne uđe. Samo njena prisutnost je dovoljna, a onda se vrati spavanju i nitko na zna kako ili kada ubije.
Jednom sam sama otišla do nje te ju upitala koja je njena umjetnost, posebnost. Pogledala me bezazleno, bez ikakve riječi, zatvorila oči i vratila se spavanju. Ponovno sam ju probudila te upitala isto. Rekla je: ”Ne znam. Ja sam mačka, to je dovoljno. Mačka je mačka, ona je stvorena da lovi štakora. Kakva umjetnost? O kakvim glupostima pričaš?”

Mačka je donešena, a samuraj nije bio baš ni u što uvjeren jer je bila stvarno obična, kao svaka druga skitničarska mačka.

Ušla je, bez ikakve vještine ili sposobnosti, uhvatila štakora te ga iznijela van. Sve mačke su se skupile i upitale ju: ”Koja je tvoja vještina?” A onda odgovori:”Ja ne posjedujem nikakvu posebnu vještinu. Ja sam mačka! Zar to nije dovoljno?”

To je ono što sam mislio pod neutralno. Meditacija će se dogoditi ako si neutralan-čak i prije prosvijetljenja. Meditacija je prirodno cvijetanje; meditacija nije nešto kao sposobnost, vještina, izvedba. Ne, uopće  nije. Ne  trebaš ići u školu kako bi je naučio. Ali razmazio si se. Štakori su bili oko tebe prečesto, te si ih se počeo bojati-ne samo bojati, počeo si učiti kako ih uhvatiti. Postao si jako vješt, sposoban; znaš kako nešto napraviti i to je tvoja neprilika. Tvoje znanje je tvoja nevolja.

Prevela:

Lora Harasti