Dojo

Naš dojo je mjesto za izučavanje japanske borilačke vještine Aikido. Prati Aikido Shinbu Rensei Juku školu pod vodstvom Ryuji Shirakawa Shihana iz mjesta Sendai iz Japana koji je priznat od svjetske aikikai organizacije Hombu Dojo u Tokyo-u (Aikido WorldHeadquarters Tokyo, Japan) pod vodstvom Moriteru Ueshiba Doshu-a.

Nalazi se u Sesvetama, pokrenut 2006. godine okuplja razne domaće i strane vježbače koji dolaze vježbati pod vodstvom certificiranih instruktora i učitelja. Bilo da ste početnik ili stručnjak, dojo nudi lekcije borilačke vještine, disanja, meditacije, umjetnosti i energije, čak i fizičku spremnost.

To je mjesto gdje djeca i odrasli dolaze vježbati, opustiti se, izgraditi svoje mentalno, duhovno i fizičko tijelo. Akivnosti u dojo-u namjenjene su svim uzrastima, djeci i odraslima, profesionalcima i rekreativcima, čak i mogučnosti privatnog i samostalnog treniranja.

Povijest dojo-a kroz slike

2006 – 2012

2013 – 2019

2019…

 

Učitelj dojo-a

Ryuji Shirakawa Shihan rođen je 1980. Godine 1995., u dobi od 15 godina, počeo je podučavati aikido pod vodstvom svog oca Katsutoshija Shirakawa Shihana, 7. dan Aikikaija. Kao strastven i brz učenik, vrlo je temeljito proučio osnove teoretskog i praktičnog aikida. Osim što je odrastao u kućanstvu s puno knjiga o aikidu, Ryuji Shirakawa je znao pitati svog oca za objašnjenja o aikidou, a otac bi mu objašnjavao sve dok ne shvati.

Ryuji Shrakawa Sensei privukao je aikido jer je vjerovao da mu miroljubivi principi aikida i njegovi temelji kao oblika budoa nude važne vrijednosti i sposobnosti za njegov život. Aikido smatra posebnim jer mu je cilj uskladiti se sa svojim partnerom, a ne pobijediti protivnika. Dok se uke i tori izmjenjuju tijekom vježbanja aikida i razumiju osjećaje drugoga, čine da mir i sklad rastu kroz praksu. Prema njegovom mišljenju, to mogu doživjeti i početnici i iskusni praktičari.

Ryuji Shirakawa Sensei je studirao kao uchi deshi Yasua Kobayashija, koji je bio očev sensei i izravni učenik Moriheija Ueshibe. Majstor Kobayashi objasnio je Ryuji Shirakawi važnost profesionalnog instruktora aikida kao i kako primijeniti aikido u životu. U slobodno vrijeme također je pohađao redovnu nastavu u Aikikai Hombu Dojou u Tokiju, gdje se pridružio poznatim učiteljskim razredima, ali vjeruje da je glavne upute u Hombu Dojou dobio od Moriterua Ueshiba Doshua, čije su tehnike bile vjerne osnovama i vrlo jasne.

Konačno, pod nadzorom i strogim nadzorom svog oca, Katsutoshi Shirakawe Shihana, nastavio je razvijati svoje sposobnosti i sazrijevati tijekom godina.
Godine 2017. promoviran je u rang Dana 6 od strane Doshua Moriterua Ueshibe i ubrzo nakon toga dobio je titulu Shihan (Model), što ga čini jednim od najmlađih učitelja koji je dobio ovu titulu ikada prije. Ryuji Shirakawa Sensei predaje s punim radnim vremenom u dva najvažnija dojoa u gradu Sendai u sjevernom Japanu, prefektura Miyagi, kao i u brojnim dojo podružnicama u području Sendaija.
Ryuji Shirakawa Shihanov aikido stil poznat je po svom tečnom, inovativnom, jasnom, dinamičnom i čistom aikido stilu, kao i po tome što je izvrstan instruktor.
Ryuji Shirakawa Sensei može se vidjeti kako demonstrira svoj stil na YouTubeu na sve japanske Aikido demonstracije, kao i kako predstavlja Japan na Svjetskim borbenim igrama u Rusiji (2013.).

Što više promatraš njegovo umiječe to ti se više sviđa ono što radi. Iz tog razloga vodi puno seminara diljem svijeta: Hrvatska, Italija, Rusija, Francuska, Grčka, Kanada, Mađarska, Marocco, Taiwan, Indonesia – Jakarta, Japan, itd…

 

Instruktor dojo-a

Vedran Rakinić (1981. Zagreb) od ranog djetinjstva trenira razne sportove i paralelno razne borilačke vještine što je rezultiralo njegovim životnim pozivom. Diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, smjer kondicijska priprema sportaša te u toku studija napisao knjigu i snimio dvd “Vježbe s medicinskom loptom za razvoj snage, izdržljivosti i pokretljivosti u borilačkim vještinama”. Surađuje sa vrhunskim sportašima i reprezentativcima. Školovao se u nastavnom središtu Vojne policije OSRH “Bojnik Alfred Hill” i završio specijalističku obuku za vojnog policajca. Nositelj je majstorskog zvanja u aikido-u i taekwondo-u. Školovani je aromaterapeut, rejuvenation terapeut i profesionalni maser. Aikido upoznaje u ranoj mladosti i 2006. pridružuje se KNKAI aikido organizaciji pod vodstvom Kenjiro Yoshigasaki Senseija te pokreće prvi aikido dojo u Sesvetama za najmlađe, djecu, mlade i odrasle u kojem djeluje i danas. Putujući svijetom intenzivno uči i vježba kod raznih legendarnih učitelja Aikido-a (neki od njih su Giuseppe Ruglioni Beppe, Koretoshi Maruyama,  Christian Tissier, Paolo Corallini, Shigemi Inagaki, Shirakawa Katsutoshi, Mitsuteru Ueshiba, Doshu Moriteru Ueshiba). Odlaskom u Japan na samom izvoru aikido-a u Iwami uči i vježba vještinu što mu postavlja nove temelje i nadahnuće što je obogatilo njegov cjelokupni rad. Danas prati i uči aikido od Ryuji Shirakawa Shihana iz Japana, mjesta Sendai. Odazivom velikog broja polaznika osnovao je aikido ljetne i zimske kampove za djecu i odrasle na području Hrvatske. Njegova ideja okupljanja svih aikido klubova koji rade s djecom potaknula je nacionalni događaj “Aikido za djecu Hrvatske” jedini takve vrste u Hrvatskoj koji jednom godišnje okuplja sve hrvatske aikido klubove i njihove voditelje u Zagrebu. Inspirirajući mnoge svojom predanošću i iskustvom kroz rad s djecom, mladima i odraslima prenosi poruku da su samosvijesnost i samopouzdanje, samopoštovanje, mir i ljubav, sigurnost, zdravlje i nenasilje najviši životni ciljevi. I danas izazovnu aikido vještinu i njeno razumijevanje prenosi jednostavnom i pristupačnom metodom podučavanja da je aikido jedan od puteva za miran, skroman, duhovan i sretan život.