Otomo

Otomo je japanska tradicija majstora borilačkih vještina. Često se brka s uchideshijem (privatnim učenikom), stoga što često jedan od uchideshija igra otoma. Otomo se obično smatra metodom treninga za uchideshija. To znači brinuti se za majstora poput sluge.

Dakako, postoji dublji smisao prakse otomo. Majstori borilačkih vještina često su doživljavali prosvjetljenje u meditaciji. Prosvjetljenje znači da netko postaje svjestan svog unutarnjeg svijeta i shvaća da je promatranje vlastitog unutarnjeg svijeta jedini način da bi se vlastiti život razvijao u skladu s istinom. Neki plesači, slikari, glumci, glazbenici i oni koji prakticiraju meditaciju, postigli su to stanje. Promatranje unutarnjeg života daje osjećaj dobrobiti, tako da pojedinac ne čezne za prijateljstvom i društvenim životom. Uz temeljne životne aktivnosti poput hranjenja, pića, seksa, šetnje, uživa jedino u svom poslu izvedbe vještine i u podučavanju. Iz toga mogu proizaći nesporazumi s drugim ljudima zbog nedostatka prijateljstva i društvenog života. Ljudi to mogu protumačiti kao hladnoću ili nepristojnost. Zbog toga majstor treba otoma, osobu koja može stvoriti most između njega i drugih ljudi.

Majstor nije zainteresiran za društveni razgovor, ali je uvijek spreman podučavati ili odgovoriti na pitanja. Prisutnost otoma sprječava društveni razgovor, ali daje mogućnost postavljanja pitanja. Mnoge večere nastavljaju se društvenim razgovorom koji traje sat ili dva. Otomo može odvesti majstora kući, bez da ometa druge koji uživaju u razgovoru.

Naravno, u svakodnevnom životu otomo također može prakticirati meditaciju dok boravi s majstorom. Nije bitno da li netko jest ili nije prosvijetljen, stoga što nitko ne zna kako se prosvjetljenje događa, a ni kako prosvijetliti druge. Važno je shvatiti život nakon prosvjetljenja. Svi filozofi i umjetnici završavaju tako da žive na način koji je u skladu sa životom nakon prosvjetljenja. To znači da je život nakon prosvjetljenja prirodni cilj ukupnog ljudskog razvoja. U tome je vrijednost prosvjetljenja i meditacije.