MISOGI – PROČIŠČAVANJE TIJELA

misogi-aikido-dojo-sesveteRiječ „mi“ znači „tijelo“, a „sogi“ ili „sogu“ znači „pročistiti“. “Misogi“ dakle doslovce znači „pročistiti tijelo“. Proces čišćenja Izanagi-no-mikoto-a je porijeklo misogi vježbanja. Koshinto mitologija govori o važnosti ponovnog početka kroz pročišćavanje tijela i duha. Postoje dvije metode vježbanja misogija. Jedna je metoda čišćenja tijela od nečistoća stajanjem ispod vodopada ili polijevanjem vodom. Zove se “mizu-no-misogi” ili “misogi vježbanje sa vodom”. U ovom vježbanju misogija, počinje se sa čišćenjem tijela od nezdravih isparavanja tako da nas čista i pozitivna ki energija može ispuniti. Kao rezultat, naša prava energija može biti ponovo uspostavljena.

Druga je metoda pročišćavanja duha kroz “kokyu-ho” ili “vježbe disanja” te “kotodama-ho” ili “vježbe pjevanja, izgovaranja”. Premda postoje razne metode vježbanja disanja i pjevanja, Shin-Budo Kai naglašava ki disanje i izgovaranje osam zvukova: “TO-HO-KA-MI-E-MI-TA-ME”. Porijeklo tih osam zvukova je u riječima “tohotsu-kami megumi-tamae”. “Tohotsu-kami” jednako je TO-HO-KA-MI, a “megumi-tamae” jednako je E-MI-TA-ME. Riječ “tohotsu” znači “otac”; “kami” znači “bogovi”; “megumi-tamae” znači “imati milosti za”. Dakle, riječi “tohotsu-kami megumi-tamae” znače “ Bogovi na nebesima! Imajte milosti za me!”

Premda “kami” znači “bogovi”, riječ “kami” sastoji se od “ka” ili “hi” (vatra) te “mi” ili “mizu” (voda). Prema tome, treba ostvariti Put bogova pročišćavanjem duha i tijela kroz obje metode misogija  – “mizu-no-misogi” i “hi-no-misogi”.

Učitelj Ueshiba rekao je da je misogi Aiki, i Aikido počinje sa misogijem. To znači da je svrha Aikida “misogi” ili “duhovno vježbanje”. Drugim riječima, osoba treba nastojati pročistiti svoj vlastiti duh kroz Aikido.

MISOGI DANAS 

Misogi je metoda pročišćavanja iz šintoističke tradicije koja se prenosila u tajnosti još od Edo perioda (1603-1868). Tokom razdoblja Tokugawa bila je zabranjena zbog svoje efikasnosti u razvoju snage volje kod osobe koja ju prakticira, što je otežavalo kontrolu vlasti. Bila je to iznimno teška i zahtjevna metoda koja je uključivala snažno motivirane ljude. Tesshu Yamaoka, poznati samuraj i učitelj mačevanja iz 19.stoljeća, formalizirao je ovu metodu za svog učenika Tetsuju Ogura, koji ju je raširio kroz svoju Ichikukai asocijaciju sa sjedištem u Nakanu, Tokyo.

Izvorno je koncept misogija bio oslanjanje na pročišćavajuću snagu elemenata prirode. Poželjno je bilo uroniti u vodu planinskog potoka ili meditirati pod njegovim slapovima. Zapravo je najbolje mjesto za prakticiranje misogija upravo u kontaktu sa elementima prirode, posebno planine i voda.

U našoj školi, poučavamo i vježbamo misogi disanje bez nekih njegovih strogih aspekata i bez ikakvih religijskih konotacija. Smatramo misogi metodom za stimuliranje tijela i osnaživanje volje, kroz disanje i glasovne vježbe, i kada je moguće kroz kontakt s prirodom. To je metoda unutarnjeg pročišćenja jer nas suočava s nama samima tijelom, umom i duhom te nas oslobađa svih sila koje nas blokiraju, i probuđuje svijest o nama samima.

Misogi povlačenje sastoji se do dva ili tri dana  intenzivnog vježbanja, obično na nekom izoliranom mjestu u prirodi. Tokom cijelog vremena usredotočeni smo na vježbanje te se sve suvišno isključuje. Zabranjeni su mobiteli, kompjuteri, radio i sve drugo što bi nam moglo poremetiti pažnju.