Chinkon Kishin No Ho

Većina učenika aikido-a i danas započinje satove izvođenjem vježbi koje kombiniraju pokrete tijela, izgovor riječi, disanje u kombinaciji s vizualizacijom, slično onima koje je prakticirao osnivač aikido-a. Ove se vježbe u Japanu nazivaju Chinkon Kishin No Ho (鎮 魂 帰 神 の 方), tj. “Metoda smirivanja duše i povratka božanskom”. Ova će definicija iznenaditi mnoge studente aikido-a koji vjerojatno nisu imali pojma koja je svrha ovih vježbi. Koje su to vježbe? Odakle dolaze? Kako to da se i danas prakticiraju? Koja je njihova svrha?

autor: GÉRARD BLAIZE

Vježbe Chinkon Kishin No Ho i njihovo podrijetlo

Budističkom šintoističkom redovniku, Kawatsuri Bonji, koji je živio između 1862. i 1929. godine, dugujemo ove vježbe. On je zapravo ponovno uspostavio sustav učenja kojim pročišćavamo sebe (misogi), a koji je postojao u šintoizmu još prije Nara perioda. Na taj šintoizam u to vrijeme još nisu utjecali budizam i konfucijanizam. Ovaj sustav uključivao je niz vježbi s imenima koja zapadnjaku nisu laka: Furutama – Otakebi – Okorobi – Ikubi no ho – Amano Torifune.

Furutama

Ova vježba se vježbala u položaju seiza. Nakon što izgovorite Norito Sojo, tresete se stisnutim rukama gore -dolje sve dok se sam gornji dio tijela ne protrese, dok izgovara ime Haraidono Okami (zemlja božanstava pročišćenja u šintoističkoj mitologiji). Tvrdilo se da je nakon ove vježbe bilo moguće predvidjeti što je dobro ili loše.

Otakebi

Ovo je ista metoda koja se koristi, na primjer, u sumo-u (japansko hrvanje). Dvoje praktikanata su okrenuti jedan prema drugom i svaki redom podiže jednu, a zatim drugu nogu. Ovim želimo pokazati da smo svjesni Tokotachija no Mikota, koji stoji između nas i božanskog. U šintoističkoj mitologiji ovo je vježba koju Amaterasu O Mikami izvodi kada dočekuje Suzano no Mikoto.

Okorobi

Ovo je vapaj koji predstavlja božansku moć Tokotachi no Mikota. Jedan viče “I … É” kako bi privukao sve zle duše, nakon čega slijedi “É … I” kako bi se zle duše vratile na ono što su bile izvorno.

Ikubi no ho

Ovo je metoda disanja koja vodi u stanje jedinstva s Bogom.

Amano Torifune

Nakon molitve, čovjek se poškropi ili uđe u vodu, a zatim izvodi ovu vježbu.
Kawatsura Bonji je vjerovao da se ovom asketskom metodom može postići ujedinjenje između gotovo nebrojenih duša koje borave u svim stanicama tijela i Naoi-ja, tj. Vrhovne potencijalne svijesti, koja je izvorna svijest i koja upravlja tim bezbrojnim dušama.

Utemeljitelj aikida vježbao je ove vježbe s Kawatsurom Bonji -jem i uveo ih u aikido. Michio Hikitsuchi sensei prisjeća se, na primjer, da je 1953. Morihei Ueshiba sensei prakticirao ove vježbe Omusubi-ja (Ikubi no ho) – Otakebi – Okorobi.

No, što je s ovom praksom danas?

Trenutna praksa Chinkon Kishin No Ho

U većini dojo-a, ako se ova metoda uopće prakticira, obično se svodi na dvije vježbe: Torifune i Furutama. Međutim, kako me učio moj učitelj Michio Hikitsuchi sensei, a ja nastavljam vježbati i danas, postoje različite vježbe koje je opisao Kawatsura Bonji, čak i ako je način njihovog vježbanja izmijenjen. Na primjer, Furutama se vježba stojeći i ne klečeći, a ubacuje se između vježbi Torifune, naravno bez prskanja vode po sebi.

Vježba Chinkon Kishin No Ho počinje vježbom “disanja” koja se izvodi rukama. Čovjek vizualizira “zrak” koji ulazi u ruke, naizmjence ih usmjeravajući prema zemlji ili nebu; tada se pljesne rukama četiri puta, simbolizirajući četiri elementa: nebo, vatru, vodu i zemlju; konačno, čovjek vizualizira različite zvukove (I-Ku-Mu-Su-Bi …) dok udiše i izdiše. Hikitsuchi sensei lijepo je opisao ove vizualizacije: „Kad izdahnete koristeći zvuk ‘’I’’, pogledajte kako ovaj dah teče kroz svemir; zatim udahnite zvukom Ku i pogledajte očima svoje duše kako ovaj dah struji vašim tijelom.

Nakon toga slijede vježbe Torifune i Furutama. U Torifuneu, dok izgovaramo zvuk Ho dok guramo ruke prema naprijed i zvuk EI dok ih povlačimo natrag, vizualiziramo da “guramo” ili “vučemo” Zemlju. U Furutami se ruke spajaju u visini pupka i tresu se dok izgovaraju imena Amaterasu O Kami (božica sunca), O Haraidono O Kami (bog pročišćenja) i Ameno Minaka Nushi No O Kami ( bog središta svemira). Ritmički izgovor ovih imena božanstava iz šintoističke mitologije olakšava vježbu: usredotočuje um, pomaže koncentriranju između dva oka i opušta tijelo.

Ove dvije vježbe slijedi Kiai: s prekriženim prstima u razini glave, palčevima i kažiprstima usmjerenim prema nebu, pritišćemo ih na zvuk E … a na glas I ih vrlo brzo vraćamo na razinu trbuha.
Ova priprema je završena nizom kružnih pokreta namijenjenih usmjeravanju energije cijelog tijela koja je nakupljena u trbuhu i prsima.

Prednosti ovih vježbi

Zaključak ovog drugog dijela već je odgovor na pitanje koje bi se moglo postaviti o svrsi takve prakse, koja više nije naše vrijeme i koja u našim očima previše proizlazi iz vjerovanja.

Slažem se sa svime navedenim, ali ove vježbe su nam dostupne i dovoljno ih je ispravno vježbati kako bismo otkrili njihove dobrobiti, a što je još važnije njihov značaj.

Kad se uspijete posvetiti vježbi vizualizacije koja uključuje zvukove I-Ku-Mu-Su-Bi …, vaš unutarnji abdomen ubrzo postaje topao. Ovaj osjećaj topline može čak postati poput žarenja i proširiti se na prsa. Gotovo je zabrinjavajuće jer uvijek želite shvatiti što se događa. Slično, tijekom Furutame osjećat će se zagrijavanje u podlakticama, rukama, a ponekad i u nogama. Stoga, zahvaljujući prilično jednostavnim vježbama, možemo doživjeti dobar i obnovljiv protok nečeg vrućeg u našem tijelu. Također možemo bolje razumjeti zašto u svojim videozapisima osnivač aikido-a uvijek kružnim pokretima diže ruku od trbuha do prsa

kada objašnjava vježbu I-Ku-Mu-Su-Bi. On pokazuje protok ove “toplinske mase” u tijelu kada vježba radi ispravno.

Postoji i još jedan vrlo zanimljiv eksperiment koji uključuje Torifune i Furutamu. U Torifuneu, ako uspijete ispravno ujediniti pokrete svog tijela s Ei … Ho zvukovima, zvuk vlastitog glasa se mijenja; postaje dublja, niža, ali istodobno mekša. U tom trenutku brzina kretanja tijela prirodno se povećava, a da pritom ne ostane bez daha.

U praksi Furutama, naše ruke postaju sposobne kretati se sve brže, neovisno o našoj volji i umjesto da otvrdne, naše se tijelo nastoji opustiti i olakšati protok energije. Tada će biti moguće primijeniti istu vrstu iskustva pri izvođenju tehnike. Ova iskustva nude i druge uvide o kojima ostavljam svakome da razmisli. Sensei Ueshiba jedno je od svojih predavanja nazvao “Aikido je duboko i misteriozno djelovanje Kototama”. Kototama (duša riječi) je uvjerenje da riječi i zvukovi imaju duh i moć (Morihei Ueshiba, Takemusu Aiki, izdanja Cenacle, str. 192). Doživljavanjem na našoj razini, u vlastitom tijelu, učinci vibracija riječi koje izgovaramo tijekom vježbe potaknut će našu znatiželju i pomoći nam da postanemo otvoreniji O-sensei-jevim objašnjenjima o Kototami. Posljedično će nas dovesti do toga da otkrijemo što je zapravo aikido Morihei Ueshibe i na kojoj se razini svijesti o ljudskom biću i svemiru nalazi.

Gérard Blaize

Prije petnaestak godina [2006.] u Japanu, ljudi koji nisu prakticirali aikido zainteresirali su se za njegovog osnivača i posebno su istraživali kako je taj čovjek razvio takve sposobnosti. Jedno od objašnjenja koja su predložili bilo je da je Morihei Ueshiba sensei pronašao fizičku ravnotežu kroz tehnike, ravnotežu disanja kroz Chinkon Kishin No Ho i ravnotežu uma kroz susret s Deguchijem Onisaburom: ove tri ravnoteže omogućile su mu da koristi istinski Ki.

Ne znam što to zapravo znači, ali zašto mi ne bi iskoristili Chinkon Kishin No Ho da pokušamo otkriti ovo uravnoteženo disanje? A što se tiče uravnoteženja uma, netka isproba svatko za sebe…

Gérard Blaize – Brza biografija
7. Dan Aikikai u Tokiju
5. Dan Masakatsu Bo-Jutsu, dodjeljuje HIKITSUCHI Michio Sensei (Bo osnivača aikida) 7. Dan Jodo (Shindo Muso-ryu)

Gérard Blaize živio je u Japanu pet i pol godina. U Aikidu je učenik Hikitsuchi Michio Sensei-ja, jedinog učitelja koji je izravno primio čin 10. Dana od Kaiso Ueshiba Morihei. Autor je knjiga “Recherche du geste vrai” (SEDIREP) i “Des paroles et des écrits du fondateur de l’Aïkido à la pratique”.

Bio je prvi ne-Japanac koji je od tokijskog Aikikaija dobio čin 7. Dana. Gérard Blaize predaje u Parizu.

Izvor: https://simonechierchini.com/2021/08/18/chinkon-kishin-no-ho/