Dojo

Dojo (道場 , dōjō) je japanski pojam koji doslovno znači “mjesto puta”. Prvotno su dōjō-i bili u sklopu hramova. Pojam se može odnositi na formalno mjesto za trening bilo koje japanske do vještine, no obično se smatra službenim okupljalištem za učenike bilo koje japanske borilačke vještine, gdje se odvijaju treninzi, polaganja i drugi uz to vezani susreti. Pojam dōjō kao mjesto za trening jest zapadnjački pojam; u Japanu bilokoji prostor za fizički trening, uključujući i profesionalne hrvačke škole, može se nazvati dōjō zbog svojih korijena u borilačkim vještinama.

Pravi dōjō japanskih borilačkih vještina smatra se posebnim i za njega se njegovi korisnici dobro brinu. Obuća se ne nosi u dōjō-u. U mnogim stilovima običaj je da se provodi ritualno čišćenje (sōji) dōjō-a na početku i/ili na kraju svakog sata treninga. Uz očite higijenske dobrobiti redovitog čišćenja, to ujedno služi i za jačanje činjenice da bi dōjō trebali podržavati i njime upravljati učenici, a ne instruktori škole. Taj se pristup izgubio u mnogim suvremenim dōjō-ima koje osnivaju i vode male skupine ljudi ili instruktora. Ustvari, nije neuobičajeno da se u tradicionalnim školama (koryu ) dōjō rijetko uopće koristi za trening, već je rezerviran za simbolične ili službene prilike. Pravi trening se odvija obično na otvorenom ili u manje službenom prostoru.

Mnogi tradicionalni dōjō-i slijede propisani raspored sa šomenom (“prednji dio”) i raznim ulazima koji se koriste ovisno o precizno određenom rangu učenika i instruktora. Obično učenici ulaze u donjem lijevom kutu dōjō-a (u odnosu na šomen) a instruktori u gornjem desnom kutu. Šomen obično uključuje kamidana -u―prostor za Šintō  svetište i druge predmete. Praktičari borilačkih vještina često miješaju pojam kamiza  s kamidana-om. Drugi predmeti se mogu izložiti u dōjō-u, kao npr. kanban  kojim se škola ovlašćuje za neki stil ili strategiju, te predmeti kao što su taiko bubnjevi ili samurajski oklop (yoroi ). Nije neuobičajeno da se ime dōjō-a i dōjō kun (grubo prevedeno “dōjō pravila”) isto tako izlože na vidljivo mjesto pri šomenu. Posjetitelji obično imaju posebno rezervirano mjesto, ovisno o njihovom rangu i društvenom položaju. Oružja i druga oprema za trening obično se nalaze na stražnjem zidu.

Noma dōjō  u Tokyo -u je primjer starog kendō  dōjō-a u sklopu suvremenog kendo-a. Hombu dōjō nekog stila je administrativna i stilska središnjica određene škole ili grupe borilačkih vještina. U zen buddhizmu pojam dōjō se također koristi za dvorane za meditaciju gdje zen buddhisti prakticiraju zazen meditaciju. Ponekad se koristi umjesto pojma “zendo ” koji je specifičniji, i više se koristi. Europske sotō  zen  grupe povezane s Međunarodnim zen društvom (International Zen Association) radije koriste “dōjō”, a ne zendo, za svoje dvorane za meditaciju.