EGO 自我  JIGA

Dean Rostohar Shinryu Bujinkan DaiShihanSvi tekstovi koji su napisani ili prenešeni su postavljeni, ne zato da ih se samo pročita, nego da se kroz tekstove vi sami zapitate O SEBI, O SEBI SAMOME!!!

Ratničke vještine, osim preživljavanja uče Vas o Vama samima, Vašu suštinu, Vašu bit!
Učenje života!

Dakle svako učenje koje vam prenese Sensei, na sva tri nivoa KUDEN (oralno učenje), SHINDEN (od srca srcu), TAIDEN (od tijela tijelu), tvore cjelinu, i namjenjeni su da Vi odrastete kroz učenje, shvačanje i uvježbavanje istog.

Sensei zna znanje, i vi ste došli učiti od Senseia, ne Sensei od Vas!
Zapamtite Sensei Vas je naučio sve što Vi znate, ali Vas nije naučio sve što ON zna!

Jedna od najvažnijih lekcija i učenje je da kontrolirate Vaš EGO. Ukoliko to ne napravite, nikada nećete moći, učiti, naučiti i shvatiti učenje koje Vam učitelj prenosi.
Zato mnogo učenika otpada, jer jednostavno ne mogu kontrolirati svoj Ego. Kontroliranje Ega, Vas uči životu, uči Vas strepljenju, uči Vas shvačanju, uči Vas skromnosti, uči vas odnosu prema drugim ljudima, uči vas životu.
Prva stvar koje Vas uče borilačke i ratničke vještine je “Ubijanje svog Ega”, jer će on spriječavati Vaš um, duh/srce i tijelo.
Kada naučite kontrolirati sebe, tada ćete znati kontrolirati napadača.

U mnogim Dojo-ima, kod ulaza u Dojo, postoji izreka:”Vaš EGO i Vaše probleme, ostavite ispred ulaza!”

Vaš Sensei vam daje znanje, vještinu, ali i puno, puno više od toga, mnoge stvari koje učenici, niti vide, niti mnogi mogu osjetiti, niti znaju.

Došli ste učiti kod Senseia, a ne Sensei kod Vas. Danas mnogi misle da to što se upišu i žele učiti, da je njihovo pravo.
Zaboravite to!
Vi učite, vježbate, i usavršavate se, zato što Vam je Vaš Sensei dozvolio, da uđete kod njega u Dojo, da učite od njega, i zato što Vas Sensei želi podučavati.
Učenik ima mogućnosti, ali i odgovornosti.
No, učitelj je taj koji određuje koga će učiti, što će učiti, kako će učiti, na koji način će učiti, zašto će učiti.

Pa kada uđete u Dojo, odbacite svoj Ego i svoje iluzije, otvorite svoj um, svoj duh i svoje srce, da biste primili učenje.

Ne zaboravite Sensei se sa japanskog prevodi “Onaj koji je prošao iskustvo prije nas!”
Tek kada prođete ono iskustvo koje je prošao Vaš Sensei, ono životno iskustvo, borbeno, …tada, možda tada ćete shvatiti učenje ratničkih vještina.

ShinDen (od srca srcu)

Dean Rostohar Shinryu
Bujinkan DaiShihan