HAKAMA NIJE STVORENA ZA SKRIVANJE RADA NOGU

Hakama kao jednostavna odjeća plemstva
Inače, hakama u borilačkim vještinama služi kako bi skrila rad nogu, a što se tiče aikidoa? To objašnjenje je toliko postalo prihvaćeno gotovo među svim vježbačima da je uzeto i kao univerzalna istina, no to je u biti potpuno krivo. Vrlo lako je to prikazano i kroz povijest nošenja tog ‘odjevnog predmeta’, koje se nosilo i koje se još uvijek nosi u Japanu.
Hakama se na zapadu smatra tradicionalnim tipičnim odjevnim predmetom samuraja. Hakama je izvorno svečana odjeća, koju je nosilo plemstvo ali i svećenstvo. U Japanu i danas,osim što je nose samuraji i i vježbači borilačkih vještina, hakama predstavlja češće amblem diplomiranja,braka i drugih religijskih ceremonija no bezobzira što je sveprisutna, djelomično se koristi i u praksi Kendoa.
Hakama se prvo našla u Kini, u vrijeme prije nego što se pojavljuje u Japanu, no velika je vjerojatnost da je uvedena usporedno s Budizmom, što je čini ceremonijalnom odjećom.
Istina je da su hakamu nosili samuraji, ali ona nije oduvijek bila samo u svrsi odjevnog predmeta samuraja nego se čini se da je jedan od početaka u tom okruženju predstavljao deblji dio, npr. napravljen od kože, koji se stavljao kada bi jahali konja kako bi se zaštitili od granja i drača. Dolazimo sada do dijela kada možemo raspraviti o dva tipa hakame- ‘andon’ i ‘umanori’. Značajka hakame ‘andon’ je tradicionalni oblik fenjera, dok ‘umanori’ doslovno znači ‘jahati konja’ pa je stoga u obliku hlača.
Iako redovnici i žene nisu imali razloga jahati konja, samuraji i plemići jesu. Trebali su odjeću koja će im omogućiti širenje nogu i slobodno kretanje i time je to najvjerojatnije izvor oblikovanja tipa umanori.Teško je tome naći dokaz što se više vraćamo u prošlost i samim time je vrlo vjerojatno da je hakama andon prethodila umanori hakami.

-Što hakama predstavlja za samuraja
Kako bi saželi, hakama je kod samuraja bila običajni odjevni predmet, njena svrha nije bila samo u korist jahanja konja, koje je jako daleko od njene svrhe danas, nego ćemo nadalje objasniti i razloge zbog kojih su samuraji nosili hakame napravljene od tkanine.
Hakama je ustvari bila formalni odjevni predmet. Nosila se s tradicionalnim kimonom čiji sastav čini Kamishimo i prije je prikazivao socijalni status nego status ratnika.
Tu uniformu je nosila velika većina plemstva kao i bogati trgovci.
Postoje i drugi tipovi hakame, ovisi kakva je prigoda, posebno duga hakama koja se zove ‘nagabakama’ znatno ometa kretanje. Vrlo je vjerojatno da je u ratničkom društvu toga vremena postojao zahtjev samurajima (posjetiteljima) da nose takvu hakamu, kako bi im vlastelini i shoguni kao mjeru opreza onemogućili kretanje (odnosno napad).

-Što se tiče svakodnevnog nošenja, postoje dva tipa
Ako gledate samurajske filmove, i ako ste vidjeli samuraja odnosno ronina (samuraj bez gospodara) koji se suočava s neočekivanim napadima i koji se nalazi u dvobojima, on je često u svojoj svakodnevnoj odjeći i sveže hakamu na nogama te rukave na kimonu kako bi si olakšao kretanje.
Ovi drugi, to su oni u ratu. Vrhovnim instancama koji nisu priznati na pročelju ponekad su nosili hakame, no većina ratnika je nosila oklope pa nošenje hakame više nije imalo smisla.
U starijim samurajskim filmovima može se vidjeti kako samuraji nose svoje hakame koje su dosta kratke, dok u modernijim samurajskim filmovima snimljenim prije 10-20 god. hakame su puno duže. Očito je moda utjecala i na povijest filmske industrije.

-Način nošenja hakame i pokazivanja svojih nogu
U to doba, ali i tokom tradicije sačuvane u određenim školama, vrlo je jasno da se hakama nosi malo iznad zglobova, no nekada je bila i pričvršćena uz zglobove tokom dvoboja i borbe. U ovom trenu vrlo je teško dokazati da hakama služi kako bi sakrila rad nogu. Bi li i ti sakrio svoj rad nogu, s time riskirajući da ti ometa kretnju, usporava te i djelomice te osuđuje na rizik od smrti? Bi li pokazao rad svojih nogu tokom dvoboja, čemu svjedoče gledatelji, ali sakrio ih tokom treninga u dojou? To je malo vjerojatno.
Moguće da su postojali samuraji koji su sakrivali kretnju svojih nogu kako ne bi otkrili svoje tehnike. I ako je to bio slučaj, trebali su biti sigurni da to neće uzrokovati značajan nedostatak u smislu slobode kretanja što također pretpostavlja da oni stvarno imaju tajnu tehniku koja ne bi smjela biti otkrivena. Točno u tom trenutku, mora se spomenuti da u globalu, samuraji nisu bili dobri u borbama. Predstavljajući 7% populacije u Edo razdoblju, bili su dio kaste plemića i dospjeli su uglavnom do administrativnih poslova i poneke vojne strategije.

-A što se tiče današnjice? Služi li da bi se sakrio pokret nogu?
Skrivanje pokreta nogu od svojih učenika koji su tu da nauče, ili skrivanje svog rada nogu od učitelja koji je tu da nas nauči – nije li to pomalo smiješan izbor?
Postoji estetska strana nošenja hakame kroz povijest, i to je vremenom postalo modom, no to nije tradicija koja je kroz povijest imala smisla. Koji je smisao toga da se hakama nosi iz estetskih razloga ako je tokom demonstracije podigneš? Naravno, ovo nije savjet da se hakama nosi podignuta jer to je isključivo individualni izbor. Kakogod, ako napraviš taj izbor, napravi ga tako da znaš o čemu se radi, a ne bazirano na krivim uvjerenjima.

Izvor: http://www.blog.seidoshop.com/the-hakama-is-not-meant-to-hide-the-footwork/

Prevela: Lora Harasti