Jo – umijeće kratkoga štapa

Jo je štap otprilike dužine 4 stope (1,30 m), uobičajen u nekoliko stilova bujutsua i budoa.

Narodna predaja pripisuje stvaranje oružja imenom Jo legendarnom Musou Gunnosukeu Katsuyoshiu, koji je poznat kao jedini čovjek koji je porazio ne manje legendarnog Musashia Miyamotoa, čak i ako je njega Musashi prethodno nadmašio te mu poštedio život. Taj je događaj pronašao svoj put u književnost i film – najviše zahvaljujući knjizi “Musashi”, autora Eijia Yoshikawae.

Druga mjesta na kojima se spominje su Kaijo Monogatari (1629) i Honcho Bugei Shoden (1714).

Pravilne dimenzije štapa prikazale su se Gunnosukeu u viđenju, kaže priča. Ljut što ga je u dvoboju Musashi pobijedio, Gunnosuke se povukao u hram na planini Homan, u Chikuzenu (danas Fukuoka ken), gdje je meditirao 37 dana, provodio rituale čišćenja, i molio se. Tamo je doživio viziju koja ga je nagnala da izdjelja štap dužine četiri hakua, dva suna i jednog bua.

U uzvratu dvoboja, skraćeni se štap pokazao nadmoćnijim od mača. Ovoga puta je Musashi bio gubitnik, a, kao što je i on ranije poštedio Gunnosukea, njegov je život pošteđen.

Iako se ovu priču često osporavalo, i to mnogim valjanim argumentima, ona nam bez sumnje pokazuje svestranost i učinkovitost tog oružja, čak i protiv mača, ukoliko se pravilno koristi. Jo se uspješno uklopio u borbi protiv boa, koplja, i drugih oružja.

Iako neke druge linije ryua tvrde da posjeduju znanje o Jo tehnikama, Shindo Muso ryu (stil koji je stvorio Gunnosoke) podučavao se jedino u klanu Kuroda.

Jo-do, suvremena inačica istoga, je prilično omiljena borilačka vještina koja uživa dobro zasluženi ugled zbog svoje elegancije i tečnosti pokreta.

Iako su 12 kihona koje je prihvatila Zen Nippon Kendo Renmei Jo-do bu najpoznatiji i najšire uvježbavani oblici Jo tehnika koje se danas rabe, postoji i nekoliko drugih Jo formi.

Svoju popularnost Jo danas nesumnjivo ima zahvaliti tome što je Aikido uključio to oružje u svoju poduku. Jo u Aikidou nije jednak učenjima današnje Shindo Muso ryu, naravno. Međutim, ne baveći se beskorisnim usporedbama, korištenje Joa u bilo kojoj ryu bujutsua ili budoa svjedoči o domišljatosti i vještini Musoa Gunnosukea. Ukoliko želimo poduprijeti tu priču, jer, naposljetku, oponašanje je najiskreniji oblik laskanja.

Svakom budoki bi iznimno koristilo da uči tehnike ovog svestranog oružja.

“Autorska prava na izvorne članke 1996 – 2011 Fujiyama Dojo. Sva prava pridržana. Objavljeno uz odobrenje. Prevela Željka Žmire. Engleski izvornik možete pronaći na www.daitoryu.ca”. Kopiranje nije dozvoljeno.