KESAGIRI – Anatomija udarca mačem

U japanskom mačevanju postojalo je stotine škola, no samo nekoliko načina rezanja mačem. Mnoge škole imaju okomiti rez od vrha glave ravno duž središnje ravnine koja dijeli tijelo na dva jednaka lijeva i desna dijela. U iaidu se ovaj vertikalni rez naziva kiriotoshi, kirioroshi i shomen-giri.

Prvo na što takav rez cilja je lubanja, no problem je taj što je lubanja oblikovana tako da ove vrste posjekotina imaju puno varijabli zbog kojih mogu propasti. Nije potpuno efikasan zbog zaobljene strukture lubanje kojom se štite oči i mozak, a čini se da su to znali i u prošlosti jer ga mnogi nisu koristili u stvarnim bitkama.

Taj je rez obično rezerviran za posljednji udarac, iako zakrivljenost lubanje to otežava. Još je teže ako protivnik ima pokrivalo za glavu. Tijekom borbe mačem stoga se koristi bezbroj drugih udaraca i tehnika te podučavaju i udarci iz drugih vrsta kutova.

Kiriotoshi i središnji raspolovljujući udar su praktični, ali ne zadaju uvijek smrtonosne udarce. Kesa-giri puno je zanimljiviji i svestraniji te su ga koristile mnoge škole umjesto shomen-girija.

Kesagiri je složenica od dvije riječi. Prva, kesa, odnosi se na haljine koje nose budistički monasi. Giri ili Kiri znači rezati. Obično se vidi kao ogrtač koji se prebacuje preko ramena, a linija revera slična je kutu reza izvedenog u kesagiriju. Keikogi danas također ima sličan V oblik.

Gornja ilustracija prikazuje razne kesagiri kutove koje koriste neke iaido/iaijutsu škole. Ovaj udarac mačem dolazi s gornjih položaja koji se često nazivaju jodan. Odavde napadi silaze i imaju različite točke zaustavljanja. Neki prolaze kroz dio oko rebara, a neki se zaustave odmah ispod prsne kosti. Važno je napomenuti da kesagiri utječe ne samo na tijelo već i na udove. Zašto je kesagiri toliko ubojit? Možda se čini da zaobilazi mnogo više kostiju nego što udara kiriotoshi i ne može nanijeti veliku štetu. Pogledajmo letimično što se događa s kesagirijem.

Gornja slika prikazuje neke osnovne anatomije. Na lijevoj strani tijela uklonjen je široki mišić vrata i trapezni mišić. Ispod toga se može bolje vidjeti vaskularni snop koji sadrži subklavijsku venu i arteriju. Ovaj vaskularni snop uglavnom hrani ruku i šaku. Na ovoj slici nije prikazan brahijalni pleksus koji predstavlja snop živaca koji dolazi s vrata i također hrani ruku i ruku.

Kesagiri mačem najviše pogađa mišiće ramena što ima ograničeni učinak na pokretljivost ili upotrebu ruke. Ruka se i dalje najvjerojatnije mogla donekle podići i koristiti. Pravo je pitanje, međutim, prekidanje neurovaskularnog snopa točno ispod tih mišića i ključne kosti.

Vizualizacija ovakvog iaida ili kenjutsua čini se izuzetno nasilnom, no bitno je da učenici i učitelji razmišljaju o djelovanju mača i njegovim posljedicama da bi se razumjelo što umjetnost mača i tehnike prenose.

Mač se može probiti kroz ključnu kost što će otežati upotrebu te ruke. Mač će u trenutku prekinuti vene i arterije koje su obično zaštićene ključnom kosti. Gubitak krvi s ovog područja često će rezultirati nesvjesticom za nekoliko minuta i smrću od gubitka krvi u roku od oko 60 minuta. Ako su ključna kost ili rebra također slomljena, postoji vjerojatnost daljnjih komplikacija jer fragmenti kosti mogu oštetiti vene. To je problem ako su slomljena samo rebra i ključne kosti dok se preživljava početni udarac mačem.

Čini se prilično dobra vjerojatnost da će mač doći do brahijalnog pleksusa što će prerezati živce na ruci, kao i subklavijsku arteriju i venu uzrokujući traumatični šok (nesvjesticu) i gubitak krvi. Ako mač može nastaviti dalje prema dolje kroz neke od različitih kutova kesagirija, tada će se presijecati sa srcem odmah iza prsne kosti.

Kesagiri je, kao i ostali udaraci mačem, smrtonosno iskustvo. Čak i usputni udarci u glavu nose bezbroj komplikacija kao što su potres mozga i opasnosti od ulaska krhotina kostiju u svod lubanje.

Diskutabilno je do koje dubine ustvari ovakav rez mačem zaista može prodrijeti. Postoje i mnoge varijable kao što su geometrija mača i kvaliteta gradnje, iako to nije toliko važno jer je umjetnost koju proučavamo davno zastarjela i takve varijable samo zamagljuju važne točke. Argumenti doista mogu postati beskrajni, no svakako bismo trebali shvatiti vrlo važan aspekt kutova i pravilnu snagu i kontrolu mača.

Prevela: Petra Zenić

Izvor: https://shinkanryu.org/kesagiri-anatomy-of-a-sword-strike/?fbclid=IwAR0NMZTh4U6izrPn58NK7YVmC1ICD4-_WnVMXacPP5BGZSu5IgpviG5fAlY