MIKOSHI DAKO – japanske izbočine časti

Jeste li ikada čuli za japanske izbočine časti? Ako ne, saznajte više o „Mikoshi Dako“ ovdje!
Mukoshi“ je božanstveni palankin (u Indiji i na istoku to je prekriveno nosilo za jednog putnika koje se sastoji od velike kutije koju na dvije horizontalne drvene šipke nose četvero ili šestero nositelja) kojeg možete vidjeti da se nosi ulicama Japana tokom određenih festivala ili događanja. U povijesti, svrha paradiranja šintoističkih bogova bio je čin pročišćenja. Ti su običaji postajali tokom očajnih vremena, kao npr. u vrijeme kuge i prirodnih nepogoda.
Mukoshi“ se ne čine tako velikima no uistinu su teški pa ga nositelji moraju nositi na ramenima. Postoje manji i lakši mukoshiji koje treba nositi i kvantitetno manje ljudi te sadržava samo dvije drvene šipke, no oni veći i teži čak imaju i do 6 šipki. S obzirom na činjenicu da su muškarci prirodno fizički jači spol, mikoshi nositelje zvane „katsugite“ čine uglavnom muškarci, no postoje i mukoshi koji su napravljeni specifično za žene i djecu.
S obzirom na težinu mukoshija koja može doseći i do par tisuća kilograma, ramena nositelja postanu jako bolna pa se neki od njih odluče za to da stave ručnike ili jastučiće za ramena kako bi smanjili bol tokom festivala. Najteži mukoshi u Tokiju je Senkan Mukoshi, kojeg se nosi tokom Torikoe festivala kojeg organizira Torikoe ShrineSenkan Mukoshi teži više od 4 tisuće kilograma.
Možda mislite da je bol privremena i da je poslije toga sve u redu. No, postoje dugoročne posljedice čestog nošenja mukoshija. Ako ste imali priliku prisustvovati u takvoj paradi u Japanu, moguće da ste primjetili da imaju izbočine na ramenima. Te izbočine nazvane su „mikoshi dako“ (kvrge, žuljevi) i znani su po tome što predstavljaju istinitog katsugita.
Možda izbočine ne izgledaju primamljivo svima, no katsugite ih nose s ponosom. Ima i onih mikoshija koji namjerno ne koriste nikakve jastučiće kako bi smanjili bol upravo zbog toga da lako ih lako razviju.

Prevela: Lora Harasti