Onisaburo Deguchi

Onisaburo_DeguchiRođenje i smrt 

Onisaburo Deguchi rođen je 1871. godine pod imenom Kisaburo Ueda, u gradu Kameoka, u prefekturi Kyoto. Umro je 19. siječnja 1948, u dobi od 78 godina.

Djetinjstvo i mladost 

Od rane mladost Onisaburo je bio prepoznat kao čudo od djeteta i iskazivao je izvanredne psihičke sposobnosti. Rođen u maloj seljačkoj obitelji, morao je napustiti osnovnu školu. Školovanje je mogao nastaviti sa strane, uz obrađivanje zemlje, izradu sokova od limuna, brigu za stoku i razne druge čudne poslove koje je radio. Iskusio je tešku stranu života.

Mistične vježbe na planini Takakuma 

Drugog lunarnog mjeseca 1898. godine Onisaburo je proveo tjedan dana na duhovnim vježbama na svetoj planini Takakuma, u svom rodnom gradu Kameoka-i. Tijekom tog vremena duboko je proučavao mnoge tajne duhovnog svijeta, pokazavši veliki stupanj vještine u vidovitosti, sluhovitosti, telepatiji, proroštvu, čitanju misli i drugome. U tom je trenutku postao svjestan svoje velike misije usmjerene ka spasenju svijeta.

Susret s Osnivačicom 

Primivši božanski nalog – “kreni prema sjeverozapadu“ – Onisaburo je u gradu Ayabe, sjeverozapadno od Kameoke, sreo Nao Deguchi, osnivačicu Oomoto religije. Od te, 1898. godine, udružio je snage s Osnivačicom s ciljem promoviranja božanske djelatnosti Oomota. Nedugo nakon toga oženio se sa Sumiko, najmlađom kćerkom Nao Deguchi, koja je kasnije postala Drugi duhovni vođa. Kasnije je kao suosnivač počeo propovijedati učenje Oomota zajedno s Osnivačicom.

Diktiranje “Priča iz duhovnog svijeta“ 

Godine 1921. Onisaburo Deguchi izdiktirao je “Priče iz duhovnog svijeta“ ne bi li olakšao krizu s kojom se suočilo čovječanstvo, razbistrio zbrku u ljudskim umovima, uputio na pravilnu upotrebu religije i znanosti i pomogao u obnovi ljudskih duša. Komplet priča od 81 sveska vodič je za čovječanstvo, sve do vječnosti.

“Priče iz duhovnog svijeta“ rasvjetljuju istinsko značenje pisanih proročanstava Osnivačice. Uz to, posreduju povijest duhovnog svijeta (počevši sa stvaranjem neba i zemlje) i nude nacrt za uspostavu raja na zemlji.

Sve religije izviru iz istog izvora: ekumenske djelatnosti  

Godine 1923. Onisaburo je u Oomoto uveo internacionalni jezik Esperanto. Godine 1925. inauguracija Svjetske vjerske federacije dogodila se na Onisaburovu inicijativu. Oomoto religija počela je predvoditi ujedinjenje čovječanstva. Osnovavši Svjetsko društvo ljubavi i bratstva (Universal Love and Brotherhood Association, ULBA), Oomoto religija nastojala je pomoći čovječanstvu u nadilaženju opipljivih i nevidljivih barijera među različitim etničkim grupacijama, rasama, vjerama itd. Udružila je snage s novim duhovnim pokretima diljem svijeta uključujući Cao Dai u Vijetnamu, Weisse Fahne (Bijela zastava) u Njemačkoj, Svjetskim bijelim bratstvom u Bugarskoj, Tao Yuan u Kini itd. Ove su aktivnosti postale kamen temeljac za međunarodnu ekumensku djelatnost Oomoto religije, sve do danas.

Umjetnost i fantastične posude za čaj  

Onisaburo je naglašavao da je “umjetnost majka vjere; umjetnost rađa vjeru“. Nadalje, objašnjavao je: “Bog koji je stvorio veliki, beskonačni svemir mora biti Veliki Umjetnik. Pokretačka snaga koja je stvorila nebo i zemlju klijanje je sjemena Velikog Umjetnika.“

Budući da su umjetnost i vjera jedno, prirodno slijedi da moramo voljeti prirodu zbog njezine bliske veze s umjetnošću – kao izvora materijala, tema i inspiracije. Onisaburo je za sobom ostavio golem opus umjetničkih djela iz mnogih područja, uključujući književnost, slikarstvo, kaligrafiju, keramiku, poeziju, glazbu i drugo.

Među tim djelima, mnoge ljude iznenađuje 3000 rukom rađenih posuda za čaj, u koje je Onisaburo ulagao svoju energiju u kasnijoj fazi života. Glazirane živim bojama koje podsjećaju na francusko impresionističko slikarstvo, godine 1949. dobile su ime “Scintillating Bowls”. Kasnije su te posude za čaj postale središnji izložak na međunarodno hvaljenoj izložbi umjetnina koja je gostovala u 13 gradova u šest europskih i sjevernoameričkih država.  Izložba se zvala “Umjetnost Onisabura Deguchija i njegove škole.“

Planina Takakuma nalazi se zapadno od Sogabea u gradu Kameoka. Od središta grada Kameoka do planine potrebno je 20 minuta vožnje autom, a zatim oko 30 minuta penjanja. Hodočasnici koji žele do svetišta mogu se obratiti u sjedište Oomoto religije na  webmaster@oomoto.or.jp  ili na telefon: +81-771-22-5561.

Izvor: http://www.oomoto.or.jp/English/enKyos/seisi-en.html