Reigi

“Više umijeća leži u jednom jedinom naklonu, izvedenom jednostavno i iskreno, nego u najbesprjekornije izvedenoj tehnici.” – Tanomo Saigo

Reigi znači etiketa – pravilno ponašanje. Pravilno ponašanje je jedan od stupova tradicionalnih borilačkih vještina. Ono se ne odnosi samo na skup pravila ponašanja, već na pristup, na način bivanja. Kad sam bila mala, moj otac mi je jednom definirao što to znači lijepo ponašanje (mislio je na ponašanje u zapadnjačkom smislu ali ovdje je jednako primjenjivo). Rekao je da je lijepo ponašanje “umijeće da se druga osoba osjeća ugodno”. To je vrlo dobar opis jer nadilazi pravila sve do duha koji je potaknuo stvaranje takvih pravila. A implicira tri osnovna svojstva duha koja bi trebala prebivati u srcu svakog istinskog borca: nesebičnost (skromnost), suosjećanje, i poštivanje. Ono uključuje pretpostavljanje potreba neke druge osobe ispred naših vlastitih. Kada to učinimo, izuzimamo se iz središta svemira gdje, uistinu, nemamo što tražiti. Koliko li smo se puta svi mi uzrujali jer stvari nisu išle “na naš način”, kao da bi se sav taj bezbroj sila što djeluju u beskrajnom svemiru trebao ujediniti da posloži stvari kako nama odgovara. Na svijetu živi šest bilijuna ljudi, i svi žele da stvari idu “na njihov način”.

Drevni učitelji su znali govoriti o Tao-u. Tao je Put. Ustvari znači, “Stvari Kako Jesu.” I to je prvo načelo Puta: da stvari jesu. Jednostavno to. Stavri jesu. Ne da su na određeni način; da je taj način bolji od nekog drugog. Samo da stvari jesu. Mi smo dio tog Puta, ali mi nismo njegova svrha. Ponekad to zaboravljamo. Naša ega nas tjeraju da mijenjamo “stvari kakve jesu” u “stvari kako mi želimo da budu.” U međuvremenu, Put ustraje. Reigi znači poštovati stvari kakve jesu, bilo da vam se to sviđa ili ne, bilo da smatrate da bi trebale biti kako jesu ili ne. To ne znači da prestajete sa svim radnjama i da prestajete nastojati učiniti svijet boljim.

Prije znači da vidite svoje radnje, i rezultate svojih radnji, u većem kontekstu, kao dio opsežnijeg procesa nad kojim imamo samo vrlo malu, i ograničenu, kontrolu. Reigi znači ostvarivanje kontrole nad egom, koji želi da se stvari događaju na određeni način (naš način), i uviđanje da se stvari događaju kako se događaju. Kada poštujemo narav stvari, i djelujemo u poniznosti i milosrđu, smanjujemo sukob i pronalazimo sklad. Sklad je prvo načelo Daito ryu-a.

Za Saigo-a Tanomo-a nije postojala razlika između Etikete Borilačkih Vještina i Borilačke Vještine. Jednom je rekao, “Često požalim za danima kada sam se iskreno molio za mnoge stvari, ali sam ispustio uključiti blagoslov najveći od svih. Nitko ne bi smio tvrditi da je uopće iole mudar sve dok nije naučio žuditi za mirom”.

Zapamtite, pravilno ponašanje ne postoji zato da bi vas porobilo, već da vas uvježba poniznosti, milosrđu, i poštovanju. Nakloni, čišćenje dojoa, stupanje na i odlazak s tatamija na pravilan način su sve izrazi poniznog duha punog poštovanja.

 

“Autorska prava na izvorne članke 1996 – 2011 Fujiyama Dojo. Sva prava pridržana. Objavljeno uz odobrenje. Prevela Željka Žmire. Engleski izvornik možete pronaći na www.daitoryu.ca”. Kopiranje nije dozvoljeno.