Sedam vrlina Bushidoa

IMG_1104Gi – pravednost, poštenje, čestitost, moralnost, činiti što je ispravno „Uvijek ću napraviti ispravne odluke srcem, ne razumom.“, „Kada trebam umrijeti, umrijet ću pravedno i otvorena srca.“Moralnost je sposobnost odluke o ispravnu djelovanju, bez oklijevanja; umrijeti kada umrijeti treba, udariti kada udariti treba. Moralnost je kostur koji daje čvstinu i stav. Bez moralnosti ni talent niti učenje ne mogu od čovjeka stvoriti samuraja. Za pravoga samuraja nema nijansi po pitanju poštenja i pravde. Postoji samo ispravno i pogrešno.

IMG_1105Yuu – hrabrost, odvažnost, srčanost „Jurišati na vrh mača bez oklijevanja za najveće dobro svih“, „Nikad neću oklijevati staviti svoje potrebe na posljednje mjesto, posebno ako je to najbolje za grupu“ Hrabrost proizlazi iz moralnosti i korisna je jedino kad je u skladu s ispravnim moralom. Prava je hrabrost živjeti kada je živjeti ispravno, a umrijeti kada je umrijeti ispravno. Treba se uzdići iznad mase ljudi koja se boji djelovati. Samuraj mora imati herojsku odvažnost.To je apsolutno rizično, to je opasno. Herojska hrabrost nije slijepa. Inteligentna je i jaka. Zamijenite strah s poštovanjem i oprezom.

IMG_1106Jin – dobrota, dobrohotnost, milostivost, suosjećanje „Uvijek ću pokazati univerzalnu ljubav, dobrotu i suosjećanje za svo čovječanstvo.“ Od samuraja, koji su imali pravnu i fizičku moć uništit i ubiti, tražilo se da svoju moć koriste dobrohotno i milosrdno. Samo oni koji koji imaju toliko hrabrosti da svoje neprijatelje učine prijateljima u vrijeme mira, mogu postići dobrotu. Hrabrost i čast traže da u ratu neprijateljima držimo samo one koji se u vrijeme mira pokažu dostojni biti prijateljima. Kada se hrabrost uzdigne na tu razinu, postaje srodna dobrohotnosti.

IMG_1107Rei – uljudnost, ljubaznost, poštovanje, obzirnost „Uvijek ću poštivati druge, biti uljudan u svako doba.“ Samuraj nema razloga biti okrutan. Ne treba dokazivati svoju snagu. Samuraj je uljudan čak i prema svome neprijatelju. Bez ovog izraza poštovanja nismo ništa više od životinje. Samuraj nije poštovan samo zbog svoje snage u borbi, nego i zbog odnosa prema drugima. Ispravnim ponašanjem svi djelovi i sve sposobnosti tijela dovode se u savršen red i sklad sa samim sobom i s okruženjem kako bi se iskazalo nadmoć duha nad tijelom.

IMG_1108Makoto – istinitost, poštenje, istinoljubivost, iskrenost „Uvijek ću biti istinit i iskren u svemu što radim. Moja riječ me obvezuje.“ Samuraji u principu nisu lagali, a oni koji jesu bili bi zbog toga kažnjeni smrću. Također su smatrali pisane ugovore nepotrebnima jer bi to dovodilo u pitanje istinitost njihove riječi. Pisano jamstvo smatralo bi se ispod dostojanstva jednog samuraja. Kad bi samuraj rekao da će nešto učiniti, to bi bio gotov čin. Ništa ga ne bi moglo spriječiti da učini ono što je rekao da će učiniti. Samo izricanje riječi pokrenulo bi izvršenje čina. Riječ i djelo jedno su.

IMG_1109Meiyo – čast, plemenitost, dostojanstvo, ugled, ponos bez ega „Uvijek ću biti častan u mislima, riječima i djelima.“ Čast je temeljno načelo bushida. Samuraji su živjeli i umirali u skladu sa svojom časti, a haragiri (seppuku) bio je kanačni čin očuvanja časti. Pravi samurai ima samo jednog suca svoje časti, a to je on sam. Odluke koje donosiš i način na koji ih provodiš pokazuju tko si zapravo. Ne možeš se sakriti od sebe sama.

 

IMG_1110Chuugi  vjernost; Chu – odanost, lojalnost, požrtvovanje, pouzdanost „Uvijek ću biti vjeran mojoj obitelji, mom učitelju i članovima moje grupe.“ U doba samuraja vjernost se smatrala vrednijom od života. Život je bio manje vrijedan u odnosu na čast i dobar glas, stoga bi se za načelo koje se smatralo vrednijim od života sasvim spokojno i bez oklijevanja dalo vlastiti život. Kad samuraj nešto kaže ili učini, zna da je dio toga i odgovoran je za to i za sve posljedice koje slijede. Vjeran je onima za koje je odgovoran.