Suburi trening

Suburi ne možemo svrstati u službeni stil ili u sustav borilačkih vještina. Jednostavno rečeno, to je vježbanje osnovnih japanskih tehnika rukovanja mačem i mačevanja (kenjutsu) i mehanike iza tehnike rezanja (tameshigiri), kao što se koristi u laidu, gdje se koristi bokken ili drveni mač. Bokken se ponekad naziva bokuto ili suburito, iako bi se naziv suburito više odnosio na specifičnu vrstu bokkena čija je oštrica deblja od ručke i koristi se kod vježbanja osnovih tehnika rezanja i blokiranja udaraca, i to češće nego kod kumitachia (mačevanje u paru, sa partnerom). Ta dodatna težina drvene oštrice daje na snazi u podlakticama i ostalim dijelovima tijela tijekom vježbe. Pošto suburi nije posebna forma ili sustav, svaki Budoka ga može vježbati bez obzira koji Budo izvodi (prakticira).

Sam po sebi Boken je vrlo močno oružje koje može zdrobiti kosti i uništiti meko tkivo s jednakim učinkom kao bo, ju, nunchaku, tuifa ili bilo koje slično oružje. Kobudo učenici mogu itekako profitirati od osnovnih vještina rukovanja bokkenom. Mnoga Kobudo oružja su korištena u demonstraciji protiv napadača sa mačem. Iskustvo i znanje osnovnih vještina mačem čini izvedbu puno realističnijom stvarnijom.

Također i karateka kroz suburi može razviti razumijevanje umjetnosti mačevanja, te to primjeniti na Kobudo i trening komite. Suburi je sastavni dio tradicionalnog Aikido treninga, jujuitsua (preteča modernog juda) i juda. Napredne, unaprijed dogovorene borbe, kumite i pojedine Judo kate podrazumijevaju obrambene tehnike bez oružja nasuprot bokena gdje je potrebno znanje viseg nivoa i djelotvoran suburi. Studenti tradicionalnog Karate-doa s Okinawe nemaju običaj koristiti boken za Suburi, više se oslanjaju na Kobudo/Kobujutsu koji im omogućuje zamjenu u raznorazni sustavima borbe praznih ruku.Po našem iskustvu, suburi je jednostavan način da se postignu sve dobobiti borbe sa zamjenskim oružjem a istovremeno se i izgrađuje veza sa svim ostalim Budo umiječima. Na kraju krajeva, mač je univerzalan simbol Budoa.