SVE O CEREMONIJI ČAJA

povijest
Ceremonija čaja je neosporan simbol japanske povijesti i kulture. To nije kao što mi radimo, pijuckamo čaj ili kavu u našem naslonjaču za lijena popodneva kako bi nam što prije prošlo vrijeme. To je ceremonija koja reflektira snagu na japanske principe kao harmoniju, poštovanje, čistoću, mir.
Usavršena je od strane Sen-no-Rikyua u 16.st. „Sadoo“ kako je nazvano na japanskom, sastoji se od dva kanjija- 茶道što doslovno znači čaj i put, odnosno, put čaja („The Way of Tea“).

predmeti koji se koriste za pripremu ceremonije su:
1. Zeleni čaj u prahu (matcha)
2. Kutijica za zeleni čaj u prahu (natsume)
3. Kutlača (hishaku)
4. Čajnik (kama)
5. Kotao (huro)
6. Vrč vode (mizusashi)
7. Posuda za neiskorištenu vodu (kinsui)
8. Čista krpa (chakin)
9. Zdjelica za čaj (chawan)
10. Čajna žlica (chashaku), koja je napravljena od bambusa
11. Mutilica za čaj od bambusa

kako pripremiti čaj?
1. Prokuhajte vodu u kotlu i pustite da odstoji
2. Zagrijte posudu ulijevajući malo vruće vode u nju, mutite vodu koristeći mutilicu od bambusa te izlijte vodu u kinsui, pobrišite posudu s krpom i dobro osušite
3. Koristeći čajnu žlicu, stavite dvije do tri žlice zelenog čaja u zdjelicu za čaj
4. Na to zalijte malo vruće vode (oko 1/3-1/4 zdjelice da čaj)
5. Koristeći mutilicu za čaj, umutite žustro smjesu. Zamislite cik-cak formu kada mutite te tako radite brzo i toliko dugo dok ne vidite mjehuriće koji se stvaraju iz smjese
6. Kada tekućina postane pjenušava (mjehurasta), polako mutite u smjeri gore dolje dok ne probušite mjehuriće. Kada tekućina bude bez mjehurića, čaj je spreman!

kako ga piti?
Nemojte se previše uzbuditi i popiti odmah čaj jer postoji određen način i manir kako ga piti te se toga trebaš pridržavati:
1. Podignite chawan desnom rukom te je položite na lijevi dlan
2. Zarotirajte zdjelicu tri puta u smjeru sata
3. Pijte čaj tiho
4. Pobrišite zdjelicu prstom
5. Zarotirajte zdjelicu tri puta suprotno smjeru sata
6. Iskažite zahvalnost

jeste li znali?
Na čajanci, morate biti pažljivi da ne stanete na rub tatamija te je manir da kažete „Kekko na otemae deshita“ što na hrvatskom znači „Ovo je bio dobar čaj“, nakon što ga kušate. Slatkiši su servirani prije pijenja kako bi se izbalansirao gorak okus zelenog čaja.

Također postoje i tri kuće koje uče lijepoj umjetnosti japanske ceremonije čaja, pa evo nešto o njima:
Ovaj način pijenja čaja je istančan; obuhvaća gostoljubivost, poslastice, lagani obrok i zajedničko okupljanje (chakai). Takav običaj se naziva'(o)temae’.
Postoji mnogo čajanka u Japanu starih stotinama godina. Kakogod, postoje samo tri kuće koje uče i služe japanskom ‘putu čaja’. One datiraju još od utemeljitelja japanskog ‘puta čaja’ , Sen no Rikyua. Rođen je u 16.st. i smatra se povijesnom figurom. Ističe jednostavnost, iskrenost i neposrednost. Njegova obitelj posvećuje svoje živote kako bi održala ‘put čaja’ tokom svih ovih godina i stoljeća. Te tri škole kolektivno su znane kao ‘san-Senke’ ili kao ‘Tri Sen kuće/obitelji’ koji su naslijedili ‘wabi-cha’ put čaja. Povijesno su proslavile manire pijenja čaja.

  1. Omotosenke
    To je jedna od kuća koju je osnovao Sen no Rikyu. Omotosenke imanje nazvano Fushin-an, je naslijedio njegov zet, Sen Shoan. Locirana je na ulici Ogawa u Kamigyo gradskoj izbornoj jedinici Kyotoa. Ima par razlika između svake kuće ili Senke. U ovoj, čaj se ne muti i sadrži lišće te je bez pjene; koristi dimljeni bambus. Također nudi tečajeve za studente kako bi učili o kulturi čaja i njenim procedurama. Sjedište ove kuće je Fushin-an.
  2. Urasenke

Ova je najveća od sve tri te nju najviše slijede. Sagradio ju je Sen Sotan, unuk Rikyua. On je sin Sen Shoana i Okame (kćeri Rikyua)te se računa kao treća generacija ove povijesne obiteljske crte. Nakon njegove smrti, njegov treći sin Koshin Sosa je preuzeo Omotosenke, a njegov najmlađi sin Sen Soshitsu preuzeo Urasenke. Od njega, ‘Soshitsu’ obitelj preuzima ovu kuću. Trenutni glavni kuće Urasenke jest Zabosai Genmoku Soshitsu, šesnaesta generacija. Kuća Urasenke je locirana sjeverno od Omotosenke te se opet tradicija pravljenja čaja razlikuje. Čaj se muti kako bi se na gornjem sloju dobila pjena i koristi se neobrađen bambus.

  1. Mushanokojisenke
    Najmanja od sve tri kuće, koju je sagradio Ichio Soshu, drugi sin Sen Sotana. Kako nije naslijedio ni jednu kuću od svog oca ili djeda, opredijelio se i otvorio novo imanje na Mushankoji ulici. Njegova obitelj ju također održava već stoljećima.

Prevela: Lora Harasti