Takeda Sokaku

Takeda_SokakuTakeda Sōkaku (武田 惣角, 10.10.1859. – 25. 04.1943.) poznat je kao osnivač škole jujutsua pod imenom Daitō-ryū Aiki-jūjutsu.

Život

Rođen u području Aizu (prefektura Fukushima), Sōkaku je odrastao u vrijeme rata (Boshin) i građanskog otpora te je mogao svjedočiti i jednom i drugom iz prve ruke dok je još bio dječak. Bio je drugi sin Takede Sōkichija, samuraija klana Takeda, koji je obrađivao svoju zemlju i podučavao u lokalnoj školi, i Tomi Kurokochi, kćer Dengoroa Kurokochija, učitelja Yarija i Kenjutsua. Vjeruje se da je Sōkaku prvu poduku iz borilačkih vještina primio od svog oca koji je na njihovom imanju imao dojo. Sōkichi je, navodno, bio stručnjak u korištenju kako mača tako i koplja, te je nekoć bio sumo hrvač ranga ozeki. Pretpostavlja se da je Sōkaku bio izložen učenjima Hōzōin-ryū Takada-ha iOno-ha Ittō-ryū, tj. škole koplja i škole mača.

Sōkaku je zatim otišao na dugo razdoblje strogog vježbanja kada je putovao, borio se i vježbao u školama mnogih učitelja, što u to vrijeme nije bilo neuobičajeno. Navodno je Sōkaku proveo neko vrijeme živeći kao učenik Kenkichija Sakakibare, glavnog učitelja Jikishinkage-ryū kojeg se smatralo jednim od najslavnijih i najvještijih mačevalaca toga doba. Nažalost, nisu poznati nikakvi povijesni dokumenti koji bi potvrdili taj odnos pa je to sporna činjenica. Međutim, ono što se zna jest da se Sōkaku našao u mnogo borbi i dvoboja i sa shinaijem (op.prev. mač od bambusovih letvica za vježbu) i pravim oštricama, te da ga se smatralo vrlo vještim mačevaocem u vrijeme kada su se takve stvari počele zaboravljati.

Proglašavanje samurajske klase odmetničkom i zabrana nošenja mačeva (op.prev. Haitōrei – propis o zabrani nošenja mača) je očito nagnalo Sokakua da se odluči naglasak staviti na goloruke tehnike vještine svojih predaka, usmjerene na jujutsu. Te su, navodno, do tog vremena bile ‘oshiki-uchi’, tajna učenja klana Aizu. Te, zajedno s drugim vještinama koje je stekao, kombinirao je stvarajući vještinu koju je prvotno nazvao ‘Daitō-ryū jūjutsu’ a kasnije ‘Daitō-ryū Aiki-jūjutsu’.

Oko 1875. do Sōkakua su stigle glasine da je Saigō Takamori krenuo sa svojom pobunom u Satsumi protiv snaga nove Meiji vlade. Odmah je odlučio da će ga otići poduprijeti. Stigao je do Kyushua no nije uspio doći do svog odredišta pa se vratio u Osaku gdje je idućih deset godina proveo kao gost u doju Kyōshin Meichi-ryū, mačevaoca Momonoija Shunze.

Sōkaku je živio ponešto lutalačkim životom, putujući uzduž i poprijeko zemlje držeći seminare borilačkih vještina vojnim službenicima, policiji i ljubiteljima borilačkih vještina, koji su vrlo često bili visokog društvenog statusa. Ostavio je opširne bilješke o onima koje je podučavao u ‘eimeiroku’ i ‘shareikoku’ koji su bili knjige pohađanja poduke i plaćanja naknada za one koji su dolazili na njegove poduke i plaćali za njih.

Važni učenici

Ulogu glavnog učitelja vještine preuzeo je Sōkakuov sin, Tokimune Takeda, koji je uspostavio školu Daitokan naHokkaidu kako bi promicao vještinu te ju je preimenovao u ‘Daitō-ryū Aiki Budō’. Smatra se da je Tokimune vrlo mnogo pridonio sustavu podučavanja koji danas postoji za tu vještinu, imenujući i klasificirajući tehnike te dalje pojednostavljujući komponentu oružja unutar tog sustava. Davao je prednost dijelu kurikuluma za oružje iz Ona ha Itto-ryu pred drugim elementima, koje je Sōkaku podučavao nekim naprednim učenicima.

Sokakuovi učenici najvišeg ranga bili su Hisa Takuma i Masao Tonedate, obojica visoko pozicionirani direktori novina Asahi u Osaki, čiji su vlastiti učenici osnovali Takumakai i Daibukan.

Drugi važni Sokakuovi učenici bili su Yukiyoshi Sagawa, kojeg neki smatraju najnadarenijim među njegovim ranim učenicima, Kodo Horikawa (Kotaro),čiji su učenici osnovali Kodokai i Roppokai, Kōtarō Yoshida, Hosaku Matsuda i Tomekichi Yamamoto.

Sōkakuov dalekosežni utjecaj

Njegov najpoznatiji učenik bio je osnivač aikidaMorihei Ueshiba, i većinu zanimanja za Daitō-ryū danas zahvaljujemo popularnosti ove moderne borilačke vještine.

Sōkaku je podučavao Hosakua Matsudu a ovaj Yoshijija Okuyamu, koji je osnovao školu Hakkō-ryū Jujutsu. Okuyama je podučavao Michiomija Nakanu, koji je kasnije kao Dōshin Sō osnovao Nippon Shorinji KempoChoi Yong-Sool, osnivač Hapkida, također je tvrdio da je vježbao pod Sokakuom.

Utjecaj učenja Sokakua Takede danas se jasno prepoznaje u tehnikama aikida, Hakko Ryua, Nippon Shorinji Kempa, hapkida i samoobrambenoj judo kati goshin jutsu (putem Kenjija Tomikija).