Učenje kroz praksu u Međunarodnom Kei Zen Centru

Međunarodni Kei Zen Centar je mjesto za vježbu onima koji tragaju za time da prijeđu u više stanje svijesti. Želio bih malo objasniti što naš shugyo (asketski trening) sadrži. Praksa je ovdje u IKZC-u u osnovi jednaka kao i ona u Ichikukai Dojo-u, u Japanu. Ovdje ću objasniti te osnove. Glavno obilježje i Ichikukai-ja i IKZC-a jest da se Misogi i Zen (šintoističke, tj. buddhističke asketske vježbe) prakticiraju zajedno pod istim krovom. Objasnit ću jednu po jednu praksu.

(1) Zen

Središnje obilježje Zen-a je zazen, sjedeća meditacija. Zen hram je mjesto gdje  roshi (učitelj) i unsui (učenik) žive zajedno. Kada ga jednom prime u hram, unsui-ju se daje koan (problem) na razmatranje. Unsui nastoji riješiti taj problem putem zazen-a, samu (rada), i svega drugoga što mu život u hramu zadaje. Naravno, odgovor nije nešto što se može naći izvana. Može ga se pronaći kroz zazen i druge vježbe; upinjući se da probijemo na drugu razinu uvida.

To je točno i za Zen praksu i u Ichikukai-ju. Jednom mjesečno imamo sesshin, intenzivni vikend meditacije koju prati roshi. Praktičarima se pruža prilika za sanzen, osobni razgovor s roshi-jem, na kojem može pokušati odgovoriti na svoj koan. Na taj način unsui ima priliku popraviti svoje stanje kroz vježbu.

U Ichikukai-ju sesshin se održava od petka navečer do nedjelje navečer. IKZC ne održava svoj sesshin, ali članovi IKZC-a sudjeluju u sesshin-u pri Daibosatsu Zendo Kongo-ji ili Zendo Shobo-ji (oba se nalaze u državi New York). Članovi dobivaju upute od Shimano Eido Roshi-ja koji je odgovoran za oba ova hrama.

(2) Misogi u Ichikukai Dojo-u

Praksa Misogi-ja u Ichikukai-ju je vježbanje kokyu-ho-a, ili “vježbanje disanja,” u svrhu probijanja do novog stanja svijesti. Ljudi koji odaberu sudjelovati u ovoj praksi moraju prvo proći shogaku shugyo, “početni tečaj” kokyu-ho-a. Vježbanje započinje u četvrtak navečer i traje do nedjelje navečer. Sudionicima nije dozvoljeno uključivati se ili odlaziti tijekom toga vremena. To jest, jednom kada se započne shogaku shugyo, sudionici ne mogu otići iz dojo-a dok tečaj ne završi. Vježbanje, bez obroka i pauzi, nije ništa drugo doli vrlo usredotočen tečaj o kokyu-ho-u. Tijekom ovog vježbanja, stružemo rascjepkane i razdijeljene percepcije

kako bismo izložili mudrost istinskog sebstva koje leži ispod. Proces koji izvodimo je razvio Inoue Masagane tijekom perioda Edo (1603-1868). Prema njegovim riječima: “Otpusti dan, noć, san i glad; usredotoči se svom svojom snagom na svaki dah koji dišeš, niti unutra niti van i odjednom! jasnoća.” Kako bismo dobili što jasniji uvid, Inoue opisuje, podvrgavamo se treningu koji je razvio. Često sudionicima kažem da nije dobro pristupiti treningu bez potpune predanosti. Morate biti spremni dati sve što imate (Inoue-vo “ usredotoči se svom svojom snagom …dok ne dišeš  niti unutra niti van”) ako namjeravate učiniti bilo kakav napredak. U Ichikukai-ju nudimo daljnji trening za one koji su završili ovaj prvi korak: ichimando barai, shoki barai, kan shugyo i drugi koji su objašnjeni u drugim raspravama.

Misogi shugyo se održava na nekoliko lokacija: IKZC Edwards Dojo, Brooklyn Tendokan Dojo, Daibosatsu Zendo Kongo-ji, San Diego Aikikai

Dojo, Tesshinkan Dojo u Bugarskoj, i Magami-kai u Japanu. No, shogaku shugyo se održava jedino u Ichikukai Dojo-u u Japanu.

(3) Joju (učenik koji živi u dojo-u) trening

Mogućnost da se postane učenik koji živi u dojo-u nudi se onima koji se osjećaju posebno privučeni treningu u Ichikukai-ju. Bitan dio ovog treninga je svakodnevni “set” Misogi i Zen vježbi, koji se održava svakoga jutra.

 Sensei Kotaro Hiruta