Umijeće bodeža

Tantojutsu, ili umijeće noža ili bodeža, ne zauzima ništa manje važno mjesto u povijesti bujutsua nego njegov slavni rođak, Nihon-To ili japanski mač.

Većina stilova ko-ryu bujutsua uključivali su i tehnike nožem, a vještina u korištenju istoga smatrala se nužnom za mačevaoca. Tekstovi koji opisuju tanto kao samurajsko oružje za uporabu unutar kuće nisu netočni, već nepotpuni. Točno je da su mnoge tehnike korištenja noža opisane u starim svicima koji objašnjavanju zaho (tehnike u sjedu), a u jednakom broju su prikazani kao obrana od iznenadnih napada dok sjedite u seizi (dobar primjer bi bile tehnike Take No Uchi ryu). Međutim, podjednako često nalazimo, u drugoj ryu, tanto wazu kao obranu od napada mačem, ili čak od tako moćnog protivnika kao što je koplje (kao što je slučaj u drevnoj Kiraku ryu, primjerice), a stari navodi se odnose na hozoin koplje.

Niti vještine koje su se podučavale u Aizuu nisu bile drugačije. Korištenje noža nije nipošto bila rijetka vještina i stoga je Tantojutsu svojstven Daito ryu tradicijama. Te tehnike uključuju korištenje noža kao i obrane od napada njime. Formalni tanto i ženski bodeži koriste se u gotovo jednakim oblicima, iako se oružje nosi na različitim mjesta na obiju za žene i muškarce. Muškarci obično ne rabe sode, tehnike rukava.

Tanto, prema samom svom korištenju, nije jedino oružje koje reže, budući da njegove tehnike uključuju odbijanje udaraca, otklanjanje udarca, napad, uklještanje zglobova, davljenje, i priklještanje. Iako njegove waze nisu toliko brojne kao u njegovog bolje znanog kolege, mača, tanto tehnike ne oskudijevaju niti u funkcionalnosti niti u draži, te ostaju važan dio ko-ryu bujutsua.

“Autorska prava na izvorne članke 1996 – 2011 Fujiyama Dojo. Sva prava pridržana. Objavljeno uz odobrenje. Prevela Željka Žmire. Engleski izvornik možete pronaći na www.daitoryu.ca”. Kopiranje nije dozvoljeno.