What is Sensei 先生? Who can be a Sensei?

Svi znamo da prevedeno Sensei znači instruktor ili učitelj. Prijevod je točan pa u tome nema nikakvog problema. Dobio sam pitanja vezana uz to kakve kvalifikacije odlikuju osobu kao Senseija. Ne volim misterije pa ću podijeliti s vama moje razumijevanje o tome što znam o pojmu ‘Sensei’. Nadam se da će vam ovo pripomoći u procijeni instruktora ili u pronalasku istog.

Prvo, promotrimo kanji za riječ Sensei; 先生 što bi nas moglo dovesti do boljeg razumijevanja tog pojma. je izvučen iz pojma Senpai, pa taj kanji znači napredovati, ići naprijed, prvotno, rano itd., no što sa ? Taj kanji predstavlja rođenje ili život. Stoga, to doslovno daje značenje za nekoga tko je ranije rođen. Drugim riječima, označava osobu koja je starija od vas. Ne predstavlja ništa kao dob ili sposobnost te osobe. Zanimljivo, zar ne? Znači, Japanska ideja jest da učite od onih koji su stariji od vas, pretpostavljajući da imaju više iskustva tako da su mudriji čak i od onoga što od njih imate za naučiti. Ta ideja nebi trebala biti iznenađujuća ako se sjećate Japanske vjere starješinstva odnosno privilegije pozicije koja je zaslužena dužom službom ili višim rangom, slagali se sa time ili ne.

Onda, misliš si „OK, star sam 50 god., a moj instruktor 25 god., upola je mlađi od mene. Može li mi on biti Sensei?“ On je npr. započeo vježbati prije 10 godina a vi prije samo 5 godina, znači on je vaš senpai. Ako on uči i drži treninge redovito, vaš je sensei. U dojou, razlika u godinama nije bitna a vrijeme staža ili starješinstva se gleda po tome tko je kada počeo vježbati određenu borilačku vještinu. Ako je ovakav sensei dovoljno zreo te ugledan, poštovan i cijenjen i u mogućnosti dati ti životne smjernice, radi se o potpuno drugoj stvari.

Jedna osoba je rekla „Moj sensei je samo Nidan. Mislio sam da pravi sensei mora biti Yondan i iznad. Kako da ga uzmem u obzir?“ Moj odgovor bio je „On je tvoj sensei.“ Bilo tko da je ispred oltara u dojou i netko tko vas uči je vaš sensei bezobzira na rangiranje po danima. Bio kvalificiran za učitelja (ima li učiteljsku diplomu) ili ne, opet se radi o potpuno drugoj stvari. Znam osobu koja je Nidan već više od 30 godina. Njegovo treniranje i učiteljska iskustva najvjerojatnije prekoraćuju iskustvo osoba koje su tek postigle Yondan. Znao sam vidjeti tako loše isplanirano treniranje odnosno instrukcije od instruktora seniora koji su već 7. ili 8. dan. Ključ je, ustvari, ima li instruktor dovoljnu želju i entuzijazam da podijeli znanje i vještine koje posjeduje. Ako možeš naučiti nešto od njega/nje onda je on/a tvoj Sensei, a ako baš ništa ili samo malo naučiš, slobodno možeš napustiti taj dojo i naći novi te ujedno i novog senseija.

Mi očekujemo da je naš sensei nešto više od nekoga tko nas samo uči udarati i lupati. Pravi si sretnik ako te tvoj sensei može naučiti više od toga. Možemo li to očekivati od senseija koji ima 25-30 godina? Poneki mogu biti dovoljno zreli i imati mnogo godina treniranja iza sebe no većina je premlada i oskudijeva takvim kvalitetama. Zato, nemojte imati kriva očekivanja od mlađeg senseija. Njegova minimalna dužnost kao instruktora je mogućnost da te bar nauči tehnike, što znači da ih može obijasniti i demonstrirati. U drugu ruku, nije niti da svi seniori ili stariji imaju te kvalitete i kvalifikacije. Zrelost i mudrost ne moraju nužno doći starenjem. Mnogi stariji izgube tjelesnu kakvoću, te ako instruktor ima viška kila i nije u mogućnosti demonstrirati tehniku, ne smatram ga odgovornim instruktorom.

Sviđa mi se nešto što je Musashi rekao prije par stotina godina. Rekao je da su mu svi osim njega samog učitelji. Slijedim to što je rekao. Želim naučiti nešto od svih te također i učim iz svih svojih životnih iskustava. To je moja filozofija.

Kako biraš senseija je u potpunosti na tebi. Svatko od nas ima različita očekivanja i ciljeve iz treninga. Nadam se da imate senseija s kojime ste zadovoljni i sretni. Ako ne, nadam se da ćete ga naći i da ćete od njega puno naučiti.

Ako ste sensei u svom dojo-u, minimalna dužnost je da naučite svoje učenike tehnikama. To znači da bi trebali biti u stanju ne samo objašnjavati nego i demonstrirati te tehnike koje poučavate. U dodatku, nadam se da pokušavate osigurati i više od samih tehnika. Mnogi od vaših učenika to i iščekuju.

Izvor: http://karatecoaching.com/what-is-sensei-先生-who-can-be-a-sensei/

Prevela: Lora Harasti