Wakizashi

Kako je nastao Wakizashi
Wakizashi, poznat i kao prateći mač, tradicionalni je japanski kratki mač koji su naširoko koristili samurajski ratnici tijekom feudalnog doba u Japanu. Ovaj svestrani mač ima dugu i bogatu povijest, a stoljećima je igrao važnu ulogu u japanskoj kulturi i ratovanju.

Podrijetlo wakizashija je neizvjesno, ali vjeruje se da se prvi put pojavio u kasnim 1500-ima tijekom razdoblja Momoyame. U to su vrijeme samurajski ratnici nosili dugi mač poznat kao katana, koji se koristio u bitkama. Međutim, često im je bilo nezgrapno nositi dugi mač u svakodnevnom životu, posebno kada su ulazili u dvorce ili palače, gdje je oružje obično bilo zabranjeno.

Kako bi riješili ovaj problem, samurajski ratnici počeli su nositi manji, kompaktniji mač poznat kao wakizashi. Ovaj mač je bio kraći od katane, dužine između 30 i 60 cm, a nosio se zajedno s katanom. Dva mača su se obično nazivala “daisho”, što znači “veliki-mali”. Wakizashi se koristio kao rezervno oružje u situacijama bliske borbe, a također se koristio za ritualno samoubojstvo (seppuku) u slučajevima kada samuraj nije mogao izvršiti svoju dužnost.

Kako je nastao Wakizashi
Izrada wakizashija bio je složen i zamršen proces koji je zahtijevao stručnost vještih majstora.

Prvi korak u izradi wakizashija bio je odabir prave vrste čelika. Najboljim čelikom smatrao se Tamahagane čelik, koji se izrađivao od željeznog pijeska i bio je visoko cijenjen zbog svoje čvrstoće i izdržljivosti. Čelik je zagrijavan u posebnoj peći, a zatim višestruko savijen kako bi se uklonile nečistoće i povećala njegova čvrstoća.

Nakon što je čelik bio spreman, sljedeći je korak bio kovanje oštrice. To je učinjeno grijanjem čelika na visokoj temperaturi, a zatim oblikovanjem u željeni oblik pomoću čekića i nakovnja. Oštrica se zatim polako hladila i podvrgavala procesu zvanom kaljenje, koji je uključivao uranjanje u ulje ili vodu kako bi se čelik očvrsnuo.

Nakon što je oštrica iskovana, sljedeći korak bio je njeno oštrenje i poliranje. To je učinjeno korištenjem niza bruseva sve veće finoće, koji su korišteni za oštrenje i pročišćavanje ruba oštrice. Oštrica je zatim polirana posebnim kamenjem i uljima kako bi se postigla glatka, reflektirajuća površina.

Drška i korice wakizashija također su bile važne komponente mača. Drška je obično bila izrađena od drveta ili slonovače i bila je omotana svilom ili kožom od zraka. Korice su bile izrađene od drveta ili lakirane kože i bile su ukrašene zamršenim rezbarijama i umetnute zlatom ili srebrom.

Nakon što su oštrica, drška i korice bili gotovi, posljednji je korak bilo sastavljanje mača. To je učinjeno tako da se drška pričvrsti na oštricu pomoću posebnih spojnica i spojnica, a zatim se mač stavi u korice.

Karakteristike i značajke Wakizashija

Wakizashi je bio poznat po svojim karakterističnim karakteristikama i značajkama koje su ga razlikovale od ostalih vrsta mačeva.

Jedna od ključnih karakteristika wakizashija bila je njegova veličina. Za razliku od dužeg mača katane, wakizashi je dizajniran da bude kompaktan i lako prenosiv, što ga čini idealnim za borbu izbliza. Wakizashi je obično bio dugačak između 30 i 60 cm, što ga je činilo idealnim oružjem za borbe u zatvorenom prostoru i druge situacije u kojima je prostor ograničen.

Još jedna važna karakteristika wakizashija bila je njegova oštrica. Oštrica je izrađena od visokokvalitetnog čelika koji je pažljivo kovan i kaljen kako bi se osigurala čvrstoća i izdržljivost. Oštrica je naoštrena i polirana do zrcalnog izgleda, a rub je pažljivo održavan kako bi zadržao svoju oštrinu čak i nakon višekratne uporabe.

Ručka i korice wakizashija također su bile važne značajke. Drška je obično bila izrađena od drveta ili slonovače i bila je omotana svilom ili kožom radi udobnosti i držanja. Korice su bile izrađene od drveta ili lakirane kože i bile su ukrašene zamršenim rezbarijama i umetnute zlatom ili srebrom. Ovo je dodalo ne samo ljepotu, već i zaštitu oštrici, čuvajući je sigurnom kada nije u upotrebi.

Kako je korišten Wakizashi

Jedna od glavnih upotreba wakizashija bila je sekundarno oružje za blisku borbu. Kompaktna veličina wakizashija učinila ga je idealnim za borbe u zatvorenom prostoru, gdje je prostor bio ograničen, i mogao se brzo izvući za obranu od napadača. Oštra oštrica i dobro dizajnirana drška davale su samuraju pouzdano oružje u bliskoj borbi, a mogućnost prebacivanja između katane i wakizashija omogućila je samuraju da se brzo prilagodi promjenjivim borbenim situacijama.

Wakizashi se također koristio kao simbol statusa i autoriteta samuraja. Wakizashi su često nosili samuraji kao simbol svog ranga i bio je važan dio njihove ceremonijalne odjeće. Oružje se također koristilo u važnim ritualima, poput rituala seppukua, gdje bi samuraj sam sebi izvadio utrobu kako bi preuzeo odgovornost za svoje postupke ili vratio čast svojoj obitelji.

Wakizashi se također koristio za razne svakodnevne poslove, poput rezanja hrane ili pripreme materijala. Kompaktna veličina i oštra oštrica učinili su wakizashi idealnim za ove zadatke, a bio je i visoko cijenjen alat za samuraje.

Zaključno, wakizashi je bio vrlo svestran i važan alat za samurajske ratnike. Njegova uporaba u bliskoj borbi, kao simbol statusa i autoriteta samuraja, te za svakodnevne zadatke učinila ga je bitnim dijelom samurajskog arsenala. Povijesni značaj i ljepota wakizashija učinili su ga vrijednim artefaktom japanske kulture do danas.

Izvor: https://samuraiwr.com/weapon/wakizashi