Zašto su samuraji imali svezanu kosu u „Chonmage“?

samurai hairChonmage je tradicionalna japanska frizura koja se inače povezuje sa samurajima i razdobljem Edo. Tradicionalno, toj frizuri chonmage značajka je obrijana glava, a ostatak kose je svezan u punđu. Priča se da je obrijana glava dodana beneficija koja je sakrivala ćelavost u muškaraca.
Chonmage je izvorno nastala u Nara razdoblju. U prošlosti, intencija te frizure je bila da drži kacigu (kabuto) na mjestu tokom borbe,dok obrijana glava služi da kaciga čvrsto prianja uz glavu. S manje kose samuraju bi bilo lakše jer se ispod kacige nebi previše zagrijavalo.
Kako su samuraji imali visok socijalni status u društvu, simbol tog statusa postala je frizura chonmage. Do Edo razdoblja, chonmage postaje norma i predstavlja pristojnost. Urednost kose se tretirala kao vrlo važno  da su umjetnici ljude koji su osramoćeni slikali s neurednom kosom.
Chonmage nije baš prihvaćeno od strane europskim promatrača. Godine 1863., dogodio se incident u kada su dva studenta nosila kape kako bi sakrili svoj chonmage kako bi izbjegli da budu ismijani dok su bili u tada nazvanoj Holandiji, a danas u Nizozemskoj. Kakogod, morali su skinuti kape u kazalištu jer publika iza njih nije ništa vidjela na pozornicu što je rezultiralo ogromnom grohotom cijele publike, a priča o tome se pojavila na naslovnici novina slijedeći dan.
Do 19.st., chonmage je postala zastarjela frizura zbog utjecaja stranih zemalja. U nedavnih vremena, vidi se da tu frizuru prakticiraju sumo hrvači no s malim izmjenama. Nose je tako da im glave nisu obrijane kao samurajima. Sumo hrvači koji su dostigli rank sekitori nekada nose oicho stil chonmage kojemu su značajke to da imaju čuperak ili malu punđu raširenu na vrh glave. Tu frizuru sumo hrvačima pripremaju obučeni frizeri.
Danas muškarci tu frizuru moderno nazivaju „man bun“.

Prevela: Lora Harasti

Izvor: http://jpninfo.com/44674