Aikido dojo klub

za djecu, mlade i odrasle

Aikido povijest

Aikido je japanska borilačka vještina koju je stvorio osnivač O-Sensei Morihei Ueshiba (1883. – 1969.) spajajući Daito Ryu Aiki jiujitsu i Kenjutsu borbu mačem. Riječ aikido se sastoji od tri kanjija, AI (harmonija), KI(energija) i DO (put). Aikido je od 1923. do 1941. bio poznat kao Aiki Bujutsu, ali nakon svjetskog rata promijenio je ime u Aikido što znači da ne služi uništenju drugih nego stvaranje harmonije i skladnih odnosa među ljudima.

Morihei Ueshiba rođen je 14. prosinca 1883. u gradu Tanabe u pokrajini Wakayama. Od 1912. do 1919. živi na Hokkaidu. Godine 1919. upoznaje Onisaburo Deguchi-a, karizmatičnog duhovnog vođu Omoto Kyo religije. Ueshiba 1919. odlazi u Ayabe, centar Omoto Kyo religije, u blizini Kyota gdje boravi do 1927.Nakon toga seli u Ayabe, Kyoto i Tokyo. Od vremena vježbanja s majstorom Takeda-om, pa sve do 1935. godine, Ueshiba aktivno podučava Daito Ryu Aikijujutsu tehnike. Također dodjeljuje diplome iste škole. Od 1935. nadalje, Ueshiba više nije vježbao pod majstorom Takeda-om, ali je i dalje podučavao Daito Ryu tehnike u modificiranoj formi. Naziv koji se najčešće koristi za ovaj prijeratni stil vještine Morihei Ueshiba-e je Aiki Budo. Godine 1937.

Ueshiba i njegov učenik Zenzaburo Akazawa, službeno se priključuju školi mača, Kashima Shinto Ryu, smještenoj u gradu Kashima u pokrajini Ibaraki. Ueshiba poziva njihove instruktore da redovito podučavaju u Iwami. Godine 1942., Ueshiba seli u Iwamu, ruralnu sredinu smještenu sjeveroistočno od Tokyo-a. Tamo se Ueshiba posvetio meditaciji, treningu i obrađivanju zemlje te razvijao borilačku umjetnost koja zagovara mir i razumijevanje među ljudima. Tijekom ranih godina u Iwami, Ueshiba se ozbiljno posvetio učenju tehnika mačem (ken) i štapom (jo). Osnivač je preminuo 1969. godine, ostavljajući svoj “Aiki Shuren Dojo” i Aiki Jinja (Aiki svetište).

Više o O-Sensei-u možete pročitati ovdje.

© 2006-2024 www.aikidojo.hrPolitika privatnosti     Politika kolačića