Aikido dojo klub

za djecu, mlade i odrasle

Aikido za žene

Žene aikidoke postoje od ranih dana aikida, a danas Hombu Dojo u Tokiju, koji je osnovao osnivač aikida Ueshiba Morihei 1931., održava redovne sate za žene. Postoje specifični razlozi zašto posjedovanje ženskih fizioloških osobina zapravo može biti značajna prednost u vježbanju aikida.

Budući da žene nemaju mogućnost korištenja mišićne snage gornjeg dijela tijela istom lakoćom poput muškaraca, potrebno je oslanjati se više na tehniku što je ujedno i ispravna tehnika aikida. Preciznost pokreta i pokretljivost zglobova važniji su od nadmoćne snage mišića u aikidu u čemu žene prednjače jer imaju veći raspona pokreta u području trbuh i bokova, te se ponekad smatraju gracioznijima od muškaraca, što može ukazivati na finiju motoričku koordinaciju.


Korištenje manjih mišićnih skupina je dugoročno gledano neučinkovito jer aikido postiže najučinkovitiju silu za izvođenje pokreta zamasima, koristeći velike mišićne skupine (kukove, leđa, noge) i snagu trupa. Osim toga, budući da se tehnike aikida vrte oko oslanjanja na vlastitu stabilnost kako biste slomili protivnikovu ravnotežu, prednost je i obrambeno i napadački imati niži centar mase jer ste stabilniji od nekoga s višim centrom mase.

Nadalje, u aikidu natjecanje nije uobičajeno niti je srž umjetnosti u cjelini. Žene su često kulturno više ohrabrene da razviju surađujući i empatični način razmišljanja nego muškarci, što je velika prednost u postajanju uspješnim aikidokama.

Unatoč svemu postoje razlozi zašto su muškarci zastupljeniji u aikidu, a to je dijelom zato što postoji razumna zabrinutost koju žene mogu imati u vezi s bavljenjem ovom vrstom vježbe.

Neki od razloga su:

· Borilačke vještine mogu izgledati nasilne

· Hvatanje znojne osobe za zapešće moglo bi se činiti nehigijenskim

· Moglo bi se činiti previše jakim i destruktivnim za zglobove i druge dijelove tijela

· Uzrokovanje nekome fizičke nelagode, čak i uz pristanak, moglo bi se činiti sukobljavajućim i neugodnim.

· Osjećaj neravnoteže ili fizičko slabljenje može biti neugodan

· Sugerirati da žene uče umjetnost povezanu s fizičkom samoobranom moglo bi se činiti kao okrivljavanje žrtve

· Mogućnost da pogriješite pred drugim ljudima može djelovati zastrašujuće


Sve su to opravdane brige i bilo bi korisno razgovarati o njima s instruktorom u dobrom aikido dojou.


Dobrobiti aikida za žene

· Veće fizičko samopouzdanje i svijest o situaciji
· Zajednica koja me podržava u kojoj se stječu prijateljstva
· Filozofija nenasilja i suosjećanja
· Bolje držanje i poravnanje tijela
· Zabavna vježba koja povećava koordinaciju i snagu trupa dok vam ubrzava otkucaje srca
· Osposobljavanje za stratešku analizu biomehanike
· Mjesto na kojem donosi osjećaj poštovanja i gdje nema opterećenja izgledom svog tijela
· Sustav napredovanja koji mi omogućuje prihvaćanje izazova i postizanje ciljeva vlastitim tempom, neovisno i u suradnji
· Sposobnost pada bez ozljede
· Praktične tehnike fizičke samoobrane koje su osmišljene kako bi uvjerile napadača da odustane bez nanošenja trajne fizičke ozljede


Aikido je pun gracioznosti i ljepote, sustav je koji daje naglasak na sigurnost, bacanje nekoga ili biti bačen nevjerojatan je način za izgradnju povjerenja, a imati sposobnost braniti se iznimno je osnažujuća, te se osjeća podrškom za učenje vlastitim tempom.

 

© 2006-2024 www.aikidojo.hrPolitika privatnosti     Politika kolačića