Aikido dojo klub

za djecu, mlade i odrasle

Početnik sam i htio bi početi vježbati ali nemam iskustva u borilačkim vještinama

Prvi puta se susrećem s Aikidom, ne znam KAKO i GDJE i na KOJI način početi?

U početku dovoljno je da imaš volju i želju da pronađeš mjesto (dojo) gdje se vježba Aikido. Informiraj se tako da dođeš na sat Aikida, upoznaj se i porazgovaraj sa učiteljem. Pitaj kojoj školi pripada, koji stil uči, gdje je učio, tko su mu bili učitelji. Način na koji se podučava u raznim dojojima je različit. Metode i običaji mogu biti različiti. Na prvom treningu možeš dobiti dojam da li je to način vježbanja koji te interesira, kako se osječaš u okruženju sa drugim vježbačima, da li osječaš potporu drugih. Pozitivni stav i ugodna atmosfera u doju može biti znak da si našao učitelja i ono što želiš vježbati.

ŠTO sve trebam imati za početak vježbanja?

U početku dovoljna je udobna odjeća (trenirka, majca kratkih rukava, vježba se bos ili u bijelim čarapama, bočica vode je poželjna). S vremenom najbolji i najudobniji način je bijeli Gi, ljudi kod nas kažu kimono. Cijeli komplet za vježbanje je GI odjeća + bijeli pojas OBI (za judo ili karate), drveni štap (jo), drveni mač (bokken), tanto (drveni nož), papuče ili japanke (zori).

Nikad nisam trenirao i nemam iskustva u borilačkim vještinama, možda mi može biti nelagodno?

Opusti se i budi bezbrižan. Svaki početak je pomalo nespretan i težak, a ako se takvi trenuci i dogode, ostani pozitivan, smiren, nasmij se i kreni dalje.

U Aikidu ima jako puno tehnika i pokreta, japanskih naziva, kada ću to sve naučiti? 

Istina, ima puno toga za učiti. Ali svi smo različitih fizičkih predispozicija i stavova. Netko prije usvaja tehnički oblik a netko prije filozofiju Aikida. Jednostavno samo budi redovit na satu, vježbaj i sve će doći s vremenom. Također, kroz kratko vrijeme ponavljajući tehnike na satu vrlo brzo češ usvojiti nazive i izraze.

Mogu li upotrijebiti Aikido tehnike u situaciji ako me netko napadne?

Aikido tehnike nisu stvorene da bi ih koristili da ozljeđujemo druge, ali ukoliko dođe do situacije da nemaš izbora Aikido tehnike itekako mogu biti upotrebljive ako ti je život ugorožen. Naravno, treba uložiti vrijeme i trud da bi ovladao njima.

Postoje meke i tvrde tehnike na satu, neki rade jako mekano a neki jako tvrdo tehnike, koja je razlika?

U vježbanju kombiniraju se oba pristupa i jedno ne isključuje drugo od toga sa si sposoban nekoga ozbiljno ozljediti do beskrajne nježnosti koju izražavaš kroz tehniku. Sve ovisi o tvom karateru.

Da li bole svi ti kolutovi i bacanja prilikom izvođenja tehnike?

Dok učiš padati na pravilan način može se dogoditi da ponekad i nespretnije padneš i osjetiš nelagodu, ali kad to pravilno naučiš izvoditi nema boli ni neugode. Kod večih podova na strunjaču koristimo amortizaciju tijela gdje pad na strunjaču nije bolan.

Da li bole tehnike i poluge u Aikido-u?

Ako je napadač neiskusan i nepoznaje tehniku ili ide protiv njenog prirodnog slijeda, u tom slučaju DA, mogu biti vrlo bolne i neugodne. U punoj snazi tehnike se izvode jedino sa iskusnim vježbačima koji će znati kako pravilno regirati bez ozljeđivanja.

Aikido je religija?

Ne. Aikidom se bave svi bez obzira na dob, boju kože i religiju. To može biti duhovno istraživanje kroz etičke principe koji razvijaju naš duh i biće.

Čemu služi naklon u Aikido-u?

Klanjanjem u Aikidu jedni drugima iskazujemo međusobno poštovanje i prihvaćenje. Naklon treba dolaziti iz srca i iskazivati povjerenje.

Postoje li pojasevi i koliko vremena treba da položim za crni pojas?

U Aikidu koristimo bijeli pojas koji nose svi početnici sve dok jedan dan ne postanu kanidati za crni pojas. Kada položiš za crni pojas to znači da si počeo ozbiljnije shvačati Aikido, filozofiju i vježbanje. Kada ćeš zaslužiti crni pojas ovisi isključivo o tebi, tvojoj predanosti i vjeri u sebe, vježbanju i disciplini. Vremenski rok ne igra ulogu.

Zašto u Aikidu neki nose crni dio odjeće kao haljinu?

Crna odjeća kao haljina zove se Hakama i ona je tradicionalni dio odjeće Japana. Ona je inače služila kao hlače za jahanje. Hakamu nose stariji učenici koji su majstorski kandidati ili su već majstori. Također Hakamom se skrivaju pokreti kako drugi ne bi mogli vidjeti “tajne pokrete nogu” prilikom izvođena tehnike.

Da li odmah vježbam sa drvenim mačem, štapom i nožem?

U našem doju DA. Neke druge škole Aikida potpuno su izbacile oružje iz prakse, dok druge kasnije nakon nekog vremena počinju koristiti oružje u svojoj praksi. Vježbanjem sa oružjem uvelike se nadopunjuje u vježbanju tehnika bez oružja.

Da li je Aikido sport i postoje li natjecanja?

Aikido nije sport i nema uobičajenog natjecanja. To je japanska borilačka vještina. JAPANSKA jer dolazi iz Japana, BORILAČKA to je ono u nama, naš ego, loše navike, depresije, tjeskobe, bolesti, razni konflikti unutar nas, VJEŠTINA je put, harmonija uma duha i tijela, uči nas kako da razumijemo sebe u odnosu na druge i svijet u kojem živimo, a isto tako razumjevanje da nema pobjednika ni poraženog, već briga i očuvanje svih živih bića i prirode koja nas okružuje.

© 2006-2024 www.aikidojo.hrPolitika privatnosti     Politika kolačića